Bosna i Hercegovina     | 21.12.2021. 09:54 |

Vlada Distrikta osuđuje sve oblike navijačkog huliganizma

FENA Saopćenje

BRČKO, 21. prosinca (FENA) - Kolegij Vlade Brčko distrikta BiH razmatrao je informaciju Policije Distrikta o događajima s elementima kaznenih djela ili prekršaja zabilježenih na području Brčkog u vremenskom razdoblju od 2018. do 2021. godine, koji su identificirani kao pojava navijačkog huliganizma s manifestacijama govora mržnje, fizičkog nasilja, te oštećenja javne i privatne imovine.

Uzimajući u obzir opredjeljenje Vlade Distrikta BiH da kroz vlastiti akcijski plan jača koheziju u zajednici kao odgovor na incidente motivirane predrasudama i mržnjom, te činjenicu da Brčko distrikt BiH predstavlja lokalnu zajednicu posvećenu jačanju pozitivnih vrijednosti s izgrađenim mehanizmima reakcije za sprječavanje i osuđivanje navedenih incidenata, Vlada osuđuje pojavu navijačkog huliganizma i sve njegove oblike manifestacije na području Distrikta, priopćeno je iz brčanske Vlade.

Potaknuta činjenicom kako kriminalni milje obuhvaća i maloljetničku populaciju, u obliku ekstremnih fizičkih obračuna i sukoba navijačkih skupina, paljevina automobila, ispisivanja grafita i na drugi način iskazivanja sadržaja neprimjerenih za multietničku zajednicu, uništavanje prometnih znakova i ploča s natpisima mjesta, Vlada Brčkog daje punu podršku organima i institucijama Distrikta u cilju poduzimanja svih mjera i radnji u području represije sukladno nadležnostima, te primjernog kažnjavanja počinitelja, kako bi se prekinuo lanac aktivnosti s elementima kaznenog djela koja predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti i rezultiraju oštećenjem privatne i javne imovine u Brčko distriktu BiH.

Vlada također ističe značaj potrebe hitnog i šireg društvenog i institucionalnog napora ove zajednice za poduzimanjem aktivnosti prevencije usmjerene prema navijačkoj populaciji koju čine mladi ljudi, kroz teme i projekte u kojima će doći do njihovog međusobnog približavanja i prepoznavanja zajedničkih interesa, a otklona od polarizacije i sukoba, što treba biti cilj svih u Brčkom.

Brčkanska Vlada ukazuje da primjeren odgovor i osuda ovakvih incidenata mogu biti učinkoviti samo uz uključivanje šire društvene zajednice i jačanje svijesti o negativnim kontekstima incidenata, kao i otpornosti zajednice prema namjerama i aktivnostima koje narušavaju temeljne vrijednosti ove lokalne zajednice, navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predsjednica F BiH u posjeti Župi sv. Franje Asiškog u Brčko distriktu

Novi sustav naplate parkinga kod Bolnice Brčko stupa na snagu

U Brčkom održan sastanak o projektu EU o unapređenju energetske efikasnosti za privrednike

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli