Bosna i Hercegovina     | 21.12.2021. 13:50 |

Sejdić prezentirao prijedlog ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. decembra (FENA) - Predsjednik Saveza Roma BiH, Dervo Sejdić na stastanku s predsjednikom Komisije za ljudska prava oba doma Parlamenta BiH i članom SNSD-a Lazarom Prodanovićem prezentirao je svoj prijedlog ograničenih izmjena Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje mu je uručio i u pismenoj formi.

Oba sagovornika su se složili da je vrlo složena politička situacija u Bosni i Hercegovini trenutno zaustavila napredak u pregovorima međunarodne zajednice i domaćih političkih subjekata, ali da ove aktivnosti treba nastaviti nakon nadolazećih praznika, nadajući se smirivanju političkih tenzija unutar BiH. 

- Reagujući na moj prijedlog, Prodanović je u prvom redu konstatirao da je krajnje vrijeme da se presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci treba provesti te omogućiti svim građanima jednakopravni pristup izbornim procesima koristeći u punom kapacitetu i pasivno i aktivno biračko pravo. Za njega lično kao i za političku stranku SNSD kojoj pripada nikakav problem ne predstavlja uklanjanje etničke pripadnosti kod izbora članova Predsjedništva BiH, te mi je  izložio i njegovo razmišljanje i stav SNSD oko izbora članova u Domu naroda Parlamenta BiH - kazao je  Sejdić, saopćeno je iz Romskog informativnog centra - Kali Sara.

Sastanku je prisustvovala i Aida Kreho, sekretar zajedničke komisije za ljudska prava oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bošković: HDZ se ne boji pregovora, već želi razgovarati o svim problemima Ustava i izbornog zakona

Hrvatske stranke usuglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i manjih izmjena Ustava

Hrvatske stranke usuglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i manjih izmjena Ustava

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli