Svijet     | 29.12.2021. 12:36 |

Deseci žrtava urušavanja rudnika zlata u Sudanu

FENA Internet

KARTUM, 29. decembra (FENA) - Deseci osoba su poginuli u urušavanju zatvorenog rudnika zlata u sudanskoj provinciji Zapadni Kordofan proteklog vikenda, objavila je državna kompanija zadužena za upravljanje rudnicima.

Ismael Tissou, glasnogovornik Sudanske kompanije za mineralne resurse, u srijedu je naveo kako je poginulo najmanje 38 osoba, povećavši crni bilans koji je ranije iznosio 31. Tissou je dodao kako još uvijek nije poznat tačan broj nastradalih.

U utorak je Sudanska kompanija za mineralne resurse objavila na Facebooku saopćenje u kojem se navodi kako je riječ o zatvorenom, nefunkcionalnom rudniku koji se nalazi u selu Fuja, 700 kilometara južno od prijestolnice Kartuma.

Lokalni mediji navode kako je došlo do urušavanja nekoliko okna rudnika Darsaya i kako je, pored poginulih, najmanje osam osoba povrijeđeno i oni su prebačeni u lokalnu bolnicu.

Rudarska kompanija je također objavila snimke na kojima se vide stanovnici sela na mjestu nesreće, kao i najmanje dva bagera koja pokušavaju doći do preživjelih ili tijela nastradalih, prenoi Al Jazeera.

Iz kompanije navode kako je rudnik zatvoren jer je bio nesiguran i kako su ga određeno vrijeme čuvale snage sigurnosti kako bi bili sigurni da se u njemu ne radi. Međutim, lokalni rudari su ušli u rudnik čim su vojnici otišli.

Urušavanja su uobičajena situacija u rudnicima zlaza Sudana gdje se ne provode potrebni standardi osiguranja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanija sankcionirala kompanije koje finansijski podržavaju zaraćene strane u Sudanu

Njemačka najavila dodatnih 244 miliona eura humanitarne pomoći Sudanu

Francuska domaćin međunarodne konferencije o Sudanu, godinu dana od početka 'zaboravljenog' rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel