FENA biznis     | 02.02.2022. 16:26 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

RBI Preliminarni rezultati: Konsolidovana dobit 1,4 milijarde eura u 2021.iznad nivoa prije pandemije

FENA Saopćenje

RBI Preliminarni rezultati: Konsolidovana dobit 1,4 milijarde eura u 2021.iznad nivoa prije pandemije

Beč, 02. februar 2022.

RBI Preliminarni rezultati: Konsolidovana dobit 1,4 milijarde eura u 2021.iznad nivoa prije pandemije

Zahvaljujući ekonomskom oporavku na glavnim tržištima, konsolidovana dobit 1,4 milijarde EUR iznad nivoa prije pandemije

Neto prihod po kamati zabilježio rast od 7 procenata u odnosu na prošlu godinu zahvaljujući rastu obima i višim ključnim stopama

Rekordni neto prihod po naknadama i provizijama od 1.985 miliona eura, rast za 18 procenata

Koeficijent trošak/prihod 53,5 procenata

Koeficijent rezervisanja 0,30 procenta, uključujući rezervisanja u fazama 1 i 2 za COVID-19 i geopolitička dešavanja
Rast kredita klijentima za 15 procenata, uključujući pravno lice u Bugarskoj 
Neto kamatna marža stabilizovana na oko 2 procenta

Koeficijent CET1 iznosi 13,1 procenat

Prijedlog dividende 1,15 po dionici, što odgovara koeficijentu isplate od 28 procenata
 

“Veoma smo zadovoljni rezultatima iz finansijske 2021. godine. Značajno smo povećali rezultat, izvršili akvizicije na strateškim tržištima, te smo na prvoj poziciji u ugovaranju održivih obveznica u SIE. Naše banke u Rusiji i Ukrajini su u dobrom stanju. Poslovanje se odvija na uobičajeni način, uprkos geopolitičkim tenzijama. Ipak, pažljivo pratimo razvoj situacije i već smo izvršili rezervisanja za drugu polovinu godine u skladu sa našom konzervativnom politikom rizika", izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.

Izgledi za 2022. godinu

U 2022. godini se očekuje visok jednocifreni procentualni rast, te srednji jednocifreni rast prihoda po naknadama. Očekivani rast kredita je u opsegu od 7 do 9 procenata. Očekujemo visok jednocifreni rast opštih administrativnih troškova, kao i dodatne troškove integracije od oko 100 miliona eura zbog akvizicija u Češkoj Republici (Equa bank) i u Srbiji (Crédit Agricole Srbija). Očekivani koeficijent trošak/prihod je 55 procenata, isključujući jednokratne troškove integracije. Očekivani koeficijent rezervisanja za 2022. godinu je 40 baznih poena.

Očekuje se konsolidovani povrat na kapital iznad našeg srednjeročnog cilja od 11 procenata, koji odražava dobit od prodaje supsidijarne banke u Bugarskoj. Očekivani koeficijent CET 1 je oko 13 procenata do kraja 2022. godine. Potencijalni geopolitički rizici, posebno u Istočnoj Evropi, nisu uvršteni u ovu smjernicu.

 

* * * * *

RBI svojim domaćim tržištem smatra kako Austriju, u kojoj je vodeća komercijalna i investicijska banka, tako i Srednju i Istočnu Evropu (SIE). Njene supsidijarne banke posluju na 13 tržišta diljem regiona. Pored navedenih banaka, RBI grupacija obuhvata i druge pružatelje finansijskih usluga, npr. u oblasti leasinga, upravljanja imovinom, te spajanja i akvizicija.

Preko 46.000 zaposlenih u IRB-u opslužuje 19 miliona klijenata u više od 1.800 poslovnica, čiji je najveći dio u SIE. Dionice RBI-a kotiraju na Bečkoj berzi. Austrijske regionalne Raiffeisen banke posjeduju oko 58,8 procenata ukupnih dionica, dok su preostale dionice u slobodnom opticaju. RBI je centralna institucija regionalnih Raiffeisen banaka i ostalih povezanih kreditnih institucija u okviru austrijske Raiffeisen bankarske grupacije. RBI je vlasnik Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina.

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije, molimo vas da kontaktirate:

Ingrid Ditz (+43-1-71 707-6055, ingrid.ditz@rbinternational.com) ili

Christof Danz (+43-1-71 707-1930, christof.danz@rbinternational.com)

http://www.rbinternational.com

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nove izložbe u Raiffeisengaleriji i tokom ove godine

Raiffeisen club studentski kutak na Ekonomskom fakultetu

Potvrđen rejting 'A' za Raiffeisen Bank International AG

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine