Regija     | 04.02.2022. 12:39 |

Hrvatska: Dvostruko više prijava pacijenata zbog nedostupnosti liječnika

FENA Agencije

ZAGREB, 4. veljače 2022. (FENA) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u siječnju je zaprimio dvostruko više prijava pacijenata koji se žale na nedostupnost obiteljskih liječnika, s kojima nikako ne mogu uspostaviti kontakt, doznaje se u petak u HZZO-u.

U siječnju je zabilježen značajno veći broj zaprimljenih mailova pacijenata pa je Zavod postupao po dvostruko više pritužbi od prosjeka za posljednja tri mjeseca prošle godine, kažu u HZZO-u.

Zbog čestih prigovora pacijenta na uspostavu kontakta s ordinacijama osobno, putem telefona, elektroničkom poštom ili na druge načine, početkom studenoga 2020. godine, u jeku epidemije koronavirusa koja je otežala dostupnost zdravstvene zaštite, otvorena je e-mail adresa "zovem doktora".

U proteklom razdoblju HZZO je zaprimio 2697 mailova s pritužbama pacijenata kojima njihovi obiteljski liječnici ne odgovaraju na telefonski poziv, a u 928 slučajeva ocijenjena je osnovanost pritužbe na "otežanu dostupnost odnosno nemogućnost uspostavljanja pravovremenog kontakta s ordinacijama obiteljske zaštite".

Nakon zaprimljene pritužbe zaposlenici Zavoda odmah provjere navode iz predstavki, stupaju u kontakt s ordinacijama (telefonski ili putem elektroničke pošte), obavještavaju doktora-nositelja tima o potrebi povratnog poziva prema pacijentu, te o utvrđenome obavještavaju pacijenta koji je poslao pritužbu.

U slučaju ponavljanja prijava pojedinog obiteljskog liječnika i u slučaju sumnje u težu povredu ugovornih obveza provodi se kontrola ordinacije koja ima ugovor s HZZO-om.

Od uspostave e-mail adrese "zovem doktora" do 31. siječnja 2022. Zavod je proveo ukupno 29 kontrola u ordinacijama i izrekao 11 ugovornih mjera.

Izrečeno je osam pisanih opomena, jedna pisana opomena i novčana kazna od 1000 kuna, jedna pisana opomenu uz umanjenje 10 posto mjesečnog iznosa ordinaciji, te jedna opomena pred raskid ugovora uz novčanu kaznu od 3000 kuna.

U tijeku je provođenje još nekoliko kontrola s mogućim izricanjem ugovorom previđenih mjera, poručuje HZZO, prenosi Hina.

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Uhićen osumnjičenik za podmetanje požara u Segetu Donjem blizu hotela Medena

Hrvatska: Prevareni za tisuće eura

Nevrijeme tijekom noći pogodilo dijelove Osječko-baranjske županije

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima