Kultura     | 08.02.2022. 12:31 |

'Sarajevska zima' - Predstavljen Grad Bursa, prijestolnica kulture turkijskog svijeta

FENA Nermina Omerbegović, Foto: Jasmin Hasećić

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Promocija Grada Burse, prijestolnice kulture turkijskog svijeta za ovu godinu, organizovana je danas u Institutu Yunus Emre/Turskom kulturnom centru u okviru 38. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima".

 

Nakon promotivnog spota o ljepotama tog turskog grada prisutnima se obratio direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić koji je govorio o povezanosti Burse i Sarajeva.

Generalni direktor za kulturu Grada Burse Fetullah Bingul kazao je da ljudi u Republici Turskoj, kao i Bursi, smatraju da će prijateljstvo dva grada, ali i naroda, trajati vječno.

- Bursa i Sarajevo su se pobratimili 1972. godine i od tog momenta pa do danas sve se više zbližavamo, crpeći snagu i inspiraciju iz prošlosti - kazao je Bingul.
 
On je također govorio o bogatoj povijesti Burese, njenoj arhitekturi i ekonomiji.

Direktor za kulturu Grada Burse podvlači da je Bursa prvi grad iz Turske koji je dobio titulu evropskog grada, također Bursa je od prošle godine u Mreži kreativnih gradova na polju zanata i narodne umjetnosti, dok je ove godine prijestolnica kulture turkijskog svijeta.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić naglašava da kako su Sarajevo i Bursa gradovi pobratuni tako su i Općina Stari grad i jedna od najrazvijenijih općina u Bursi Osmangazi također pobratimske općine.

Ambasador Republike Turske u BiH Sadik Babur Girgin smatra da Sarajevo i Bursa imaju brojne sličnosti te je zahvalio svim organizatorima današnje promocije.

Nakon uvodnih obraćanja otvorena je izložba fotografija o kulturnom životu Burse.

U okviru promocije te prijestolnice kulture turkijskog svijeta i Festivala "Sarajevska zima" u popodnevnim satima u Yunus Emre/Turskom kulturnom centru bit će održan program sjećanja na Sulejmana Čelebija i Mevllud-i Šerifa, uz učešće Amine Šiljak Jesenković, Bilala Kemiklija, Ćazima Hadžimejlića i Yumusa Kelesa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Festival 'Sarajevska zima' - U pozorištu mladih izvedena predstava Posljednji han' El Yamam teatra

U galeriji Preporod otvorena izložba slika Selvera Kadrovića

U Muzeju književnosti izložba o Nušiću kao upravniku Narodnog pozorišta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu