Bosna i Hercegovina     | 08.02.2022. 17:05 |

Općina Centar Sarajevo nije odgovorna za zastoj u izgradnji Prve transverzale

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. februara (FENA) - Općina Centar Sarajevo naglasila je u saopćenju za javnost da je riješila, do spornog objekta u ulici Tešanjska 15, sve imovinsko-pravne odnose i izdala odobrenje za građenje za prvu fazu Prve transverzale.

 

- Postupajući po prijedlogu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Općina Centar je provela postupke i donijela više od 120 rješenja o eksproprijaciji nekretnina koje se nalaze na trasi Prve transverzale, te i dalje kontinuirano radi na eksproprijaciji preostalih nekretnina za koje je podnesen prijedlog za eksproprijaciju. Kad je u pitanju objekt u ulici Tešanjska 15, nadležna općinska služba je donijela rješenje o eksproprijaciji koje je postalo pravosnažno 21. januara 2021. godine.

U postupku određivanja naknade za eksproprisanu nekretninu nije postignut sporazum pred nadležnom službom, pa je kompletan spis, shodno odredbama Zakona o eksproprijaciji FBiH, proslijeđen vanparničnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu 10.3.2021. godine.

Općinski sud je, 15.10.2021. godine nadležnoj službi Općine Centar, vratio spis da se u postupku eksproprijacije donese dopunsko rješenje u kojem je trebalo eksplicitno navesti koji su prateći sadržaji eksproprisanog stambenog objekta i za koje eksproprisane nekretnine pripada pravo na naknadu. Postupajući po uputama Općinskog suda u Sarajevu služba je, po hitnom postupku, donijela dopunsko rješenje o eksproprijaciji.   

Na navedeno dopunsko rješenje vlasnik eksproprisane nekretnine je uložio žalbu pa je kompletan spis proslijeđen na nadležno rješavanje Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, 18.11.2021. godine. Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je donijela 27.1.2022. godine rješenje kojim je žalba vlasnika odbijena kao neosnovana - navode iz Općine Centar u saopćenju za javnost pod naslovom 'Općina Centar nije odgovorna za zastoj u izgradnji Prve transverzale'. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'