Bosna i Hercegovina     | 10.02.2022. 12:56 |

U prošloj godini stopa reciklaže staklene ambalaže povećana za 27 posto u odnosu na 2020. godinu

FENA Saopćenje, Foto/ Ekopak

SARAJEVO, 10. februara (FENA) - U sklopu regionalnog projekta "Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu" koji se u Bosni i Hercegovini implementira u Bihaću, Novom Travniku, Konjicu i Ilidži, na reciklažu je predato više od 150 tona staklene ambalaže, što je za 27 posto više nego u 2020. godini.

Tako su građani Novog Travnika prikupili više od 89 tona, Bihaća više od 49 tona, Konjica više od 13 tona i Ilidže više od 3 tone staklene ambalaže.

Te četiri lokalne zajednice u kojima se projekt implementira dobile su 190 specijalnih kontejnera – tzv. zvona za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, koji su postavljeni na frekventna mjesta.

U okviru projekta je upriličena i edukacija građana o načinu odlaganja staklene ambalaže, a posebna pažnja je posvećena ugostiteljskim objektima koji su uključeni u realizaciju projekta.

Projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na zapadnom Balkanu” realizira prvi operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH „Ekopak“, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), Asocijacija za ekonomski razvoj (REDAH), te javna komunalna preduzeća u pomenutim gradovima i općini.

Direktorica Ekopaka, Amela Hrbat, zadovoljna je rezultatima ostvarenim u 2021. godini.

- Jedan od ciljeva projekta je povećati stepen reciklaže staklene ambalaže za 20 posto, a mi smo uspjeli povećati za 27 posto, što je izvrstan rezultat – rekla je Hrbat i dodala da su u svim lokalnim zajednicama, u kojima se provodi projekt, zabilježili znatan rast prikupljanja staklene ambalaže.

Tako je u Općini Ilidža prikupljeno čak 115 posto više nego u 2020. godini, u Bihaću 77 posto, u Novom Travniku 4 posto i Konjicu 97 posto, saopćeno je iz Ekopak-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ekopak u prvih šest mjeseci ove godine na reciklažu predao oko 10.000 tona ambalažnog otpada

Ekopak ispunio godišnje ciljeve za 2022. godinu, reciklirano 15.000 tona ambalažnog otpada

Iz četiri bh. lokalne zajednice predato na reciklažu 208.000 kg staklenog ambalažnog otpada

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu