Svijet     | 11.02.2022. 09:19 |

U Australiji potpuna vakcinacija nakon dopunske doze vakcine

FENA Internet

SYDNEY, 11. februara (FENA) - Stanovnici Australije moraće da prime dopunske vakcine kako bi se smatrali potpuno vakcinisanim protiv COVID-19, iako su vlasti poručile da će strancima i dalje biti potrebne samo dvije doze vakcina za ulazak u tu zemlju.

 

Nacionalna vlada Australije kasno u četvrtak podržala je revidirane smjernice savjetodavne grupe za vakcinaciju da klasifikuju "ažurne" vakcine kao one koje uključuju pojačivače.

- Status vakcinacije neke osobe će se smatrati "zakašnjelim" ako nije primila dopunsku u roku šest mjeseci od druge doze - rekao je premijer Scott Morrison, prenosi Reuters.

Australski zvaničnici proglasili su vakcine obaveznim samo za neke radnike na 'prvoj liniji', ali mnoga privatna preduzeća, uključujući velike korporacije, restorane i trgovine na malo, traže obavezan dokaz o vakcinaciji.

Zbog toga Australija ima jednu od najvećih stopa vakcinacije u svijetu, sa 94 posto stanovnika starijih od 16 godina koji su primili dvije doze. Dosad je primijenjeno skoro 10 miliona bustera.

Odluka da se zahtjev za strance zadrži na dvije doze vakcina dolazi u vrijeme dok se vlasti pripremaju za potpuno ponovno otvaranje granica Australije, gotovo dvije godine nakon što su zatvorene kako bi se usporilo širenje pandemije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Protesti protiv Izraela propalestinskih aktivista širom australskih kampusa

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel