Ekonomija     | 23.02.2022. 14:22 |

Klarić najavila sastanak od sudbinske važnosti za poljoprivredu FBiH

FENA Saopćenje, Foto/

SARAJEVO, 23. februara (FENA) - Na inicijativu zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH Sanele Klarić u petak će biti održana hitna sjednica Odbora poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Bit će razgovarano o nagomilanim problemima u poljoprivredi, koji, zbog globalnih poremećaja na tržištu, po riječima Sanele Klarić, mogu biti kobni za naše građanke i građane, ali ako budu riješena poljoprivreda može biti grana spasa cjelokupnog društva.

Dodala je da će na sjednici Odbora biti razmatran i budžet za 2022. na koji je uložila amandman da za poljoprivredu bude osigurano minimalno 150 miliona KM, što je opet manje od zakonski propisanih tri posto od ukupnog budžeta koliko se minimalno mora izdvojiti za poljoprivredu.

- Tražim, također, da nas se zvanično obavijesti zašto nisu utrošena sredstva od 15 miliona KM iz Fonda za solidarnost koja su prošle godine bila odvojena u za sektor poljoprivrede. Odbor, također, mora dobiti izvještaj Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva o tome šta su uradili po pitanju svih inicijativa, amandmana, krivičnih prijava u posljednja dva mjeseca. Mora nas se informisati i o statusu nove Strategije za poljoprivredu FBiH koja kasni, da li će se prestati s nezakonitom praksom produžavanja stare strategije - navela je Klarić.

Istakla je da je insistirala da ta sjednica bude održana u širem sastavu, s predstavnicima svih poljoprivrednih udruženja, akademske zajednice, prehrambene industrije, drugih nivoa vlasti, zavoda, zadruga i drugih.

- Važno je da zajednički napravimo što jači pritisak na Vladu FBiH i resorno ministarstvo. Vlada FBiH mora zaštititi svoje građane i obezbijediti sigurnost kako količine tako i kvalitete hrane - rekla je Klarić, saopćeno je iz Naše stranke.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu