Bosna i Hercegovina     | 28.02.2022. 16:18 |

Manifestacijom 'Stazom bosanskih vitezova' obilježen Dan neovisnosti BiH

FENA Mladenka Krilic, Foto: Mario Obrdalj

BLAGAJ, 28. veljače (FENA) - U povodu Dana neovisnosti BiH, Javna ustanova Dom kulture Blagaj, u suradnji s osnovnim i srednjim školama Grada Mostara, organizirala je manifestaciju "Stazom bosanskih vitezova".

U povodu Dana neovisnosti BiH i Dana kada se prvi put u pisanim dokumentima spominje ime Blagaj, par stotina učenika osnovnih i srednjih škola Grada Mostara koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu s područja Mostara, defiliralo je od Šehidskog turbeta u Blagaju do Starog ili Stjepan – grada povrh Blagaja, inače nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, gdje je i održana središnja manifestacija.

Sat povijesti održao je poznati povjesničar Enver Imamović.

Kao gosti manifestaciji nazočili su predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije Šerif Špago i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

-  Ovo je jedan od najznačajnijih datuma ne samo moderne nego i ukupne prošlosti BiH, zato što je prije tri decenije narod plebiscitarno potvrdio svoju volju da BiH egzistira kao neovisna suverena i cjelovita država - istaknuo je ministar sigurnosti.

Po njegovim riječima, bilo je politika koje su to osporavale, ali su one i snagom oružja i voljom naroda, kao i voljom međunarodnoga prava, poražene te danas "imamo državu koja živi put kompromisa između svih različitosti BiH".

- Isto tako, imamo i zemlju koja ima bogatu tradiciju i koja njeguje jedinstvo različitosti i cijenimo da će se mehanizmom konzultacija, kompromisa i konsenzusa stvarati prosperitetnija budućnost, s nadom da će svaka godišnjica biti bolja od dosadašnje - poručio je Cikotić.

Osvrćući s na krizu u Europi i rat u Ukrajini, ministar sigurnosti je ocijenio kako BiH već dugo živi vrijednosti koje EU ugrađuje u vrijednosti svojih članica i da su upravo te vrijednosti bile napadane i osporavane.

- BiH je živjela i preživjela sve one koje su je pokušavali osporavati i ne sumnjam da će to biti isti slučaj i u budućnosti - kazao je Cikotić, izrazivši očekivanja da će budućnost ipak biti bolja od prošlosti.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako je jako bitno da na ovoj manifestaciji i inih drugih ima puno omladine, studenata i svih onih koji kroz ovakve događaje uče o značaju Dana neovisnosti i svega onoga što su njihovi roditelji i rodbina činili i dali žrtvu, kako bismo danas uživali slobodu, nešto što je najcjenjenije u svijetu.

- (...) Ovakve manifestacije, učešće omladine i djece i ostalih koji su dali svoj doprinos u izgradnji suverene i samostalne države BiH, daju nam za pravo da kažemo da nikada nikome nećemo dozvoliti da se dovodi u pitanje sloboda, a time i neovisnost i suverenost naše jedine domovine - podvukao je Špago.  

 Inače, 1. ožujka 1992. godine velika je većina bh. građana odlučila da BiH nastavlja svoj put kao neovisna i samostalna suvremena država u skladu s važećim odlukama Parlamenta tadašnje Republike BiH o raspisivanju referenduma i preporukama međunarodne zajednice.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Prvo natjecateljsko trčanje: Trka Blagaj 5K

Uzbudljiva trkačka manifestacija dolazi u Blagaj

BiH ima najmanji postotak zaštićenih područja, mladi iz triju država istražuju biodiverzit Blagaja

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu