Bosna i Hercegovina     | 08.03.2022. 15:11 |

Osmanović i Miljanović učestvovali na konferenciji kojom je obilježen 8. mart

FENA Saopćenje, Foto/ PDPSBIH

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i članica Komisije Ljubica Miljanović učestvovali su na konferenciji kojom je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obilježen 8. mart, Međunarodni dan žena.

Konferencija, čiji je organizator Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, imala je tematski karakter budući da se razgovaralo o ravnopravnosti spolova u kontekstu zaštite okoline i klimatskih promjena, saopćeno je iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Osmanović je ocijenio da je stepen ostvarivanja ravnopravnosti spolova uzročno – posljedično vezan za razvoj ekonomije, politike i kulture pojedinih zemalja, ali također i za zaštitu okoline i za društvenu pravdu, što, kako je rekao, zahtijeva ravnopravno učešće žena i muškaraca kao nosilaca i korisnika održivog razvoja po mjeri čovjeka.

Prema njegovim riječima, pravedan društveni razvoj, koji podrazumijeva pomoć siromašnim, a naročito posebno ugroženim grupama žena, doprinijet će smanjenju diskriminacije po bilo kojoj osnovi, a posebno će uticati na to da se ruše stereotipi o jačem ili slabijem spolu, te osigurati potpuno ravnopravno učeće oba spola u  izgradnji boljeg i sigurnijeg svijeta.

Osmanović je pozvao na veće uključivanje žena u zaštitu okoline i smanjenje posljedica klimatskih promjena.

- Od svih nas se zahtijeva odgovorno rukovanje okolinom koju smo od predaka dobili na korištenje, a ne u vlasništvo i koje treba da ostavimo u nasljeđe našim potomcima - rekao je Osmanović.

U uvodnom dijelu učesnicima konferencije obratili su se i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald.

O iskustvima i dobrim praksama Evropske unije (EU) i drugih država u vezi sa ravnopravnošću spolova u kontekstu zaštite okoline i klimatskih promjena govorili su zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Jurgis Vilcinskas, ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Matthew Field i zamjenica šefa Misije Ambasade SAD u BiH Deborah Mennuti.

Tokom konferencije bilo je riječi i o politikama u BiH u vezi s ravnopravnošću žena, kao i o podršci međunarodnih organizacija institucijama BiH s ciljem snažnijeg uključivanja žena u ove društvene procese, o čemu je govorio predstavnik UN Women David Sounders. 

U ime organizatora zaključke i preporuke konferencije, koji će biti poslani svim institucijama koje se bave pitanjima ljudskih prava i ravnopravnosti polova, sumirala je direktorka Agencije za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Samra Filipović – Hadžiabdić. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo stipendije učenicima i studentima

Osmanović podržao turnir u stonom tenisu i inkluziju osoba sa invaliditetom

Advokat Osmanovića tvrdi da je presuda Suda u Beogradu nepravična i nezakonita

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije