Kultura     | 10.03.2022. 15:19 |

Međunarodni stručnjaci za transplantaciju: BiH neophodna bolja organizacija mreže donora

FENA Kanita Aliagić, Foto: Foto/Fena Kanita Aliagic

SARAJEVO, 10. marta (FENA) – Međunarodni stručnjaci za transplantaciju organa iz Španije, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mađarske, Hrvatske, BiH, danas su na skupu u Sarajevu zaključili da je u BiH neophodna bolja organizacija mreže donora, da menadžment bolnica formira specijalni tim i specijalni odjel koji će se isključivo baviti transplantacijom.

Predsjednik Instituta za donorstvo i transplantacije Španije dr. Mari Manyalich je kazao da u Španiji svaka osoba koja ima neku kroničnu bolest, unutar jedne godine može biti transplantirana. Jer, kako je pojasnio, u Španiji postoji stručni, profesionalni tim koji je posvećen isključivo transplantaciji i donaciji organa.

On je, kaže, prije 20 godina posjetio BiH, a danas, nakon obilaska kliničkih centara u Tuzli, Zenici, primjećuje napredak u transplantaciji.

- Ono što je neophodno u BiH je da menadžment bolnica formira specijalni tim i specijalni odjel koji će se isključivo baviti transplantacijom – preporuka je dr. Manyalich, a s obzirom na to da je on i predsjedavajući Odbora za anesteziju i intenzivnu njegu, i da su pomogli u više od 100 država (Južne Amerike, Kine, Irana, Evrope), tako će pomoći i BiH.

Također i direktor za kvalitet postupaka transplantacije srca i pluća na Univerzitetu u Bolonji i predsjednik Evropskog društva za transplantaciju (ESCOT) je spreman pomoći BiH da usavrši transplantacijski sistem, ali da uspostavi i bolju organizaciju mreže donora.

- Moramo svi zajedno raditi na podizanju svijesti kod ljudi. U tome je i uloga medija jako važna – kazao je u izjavi za medije i dodao da mediji trebaju educirati javnost o tome šta je transplantacija, šta znači biti donor i drugo.

Predsjedavajući Nacionalnog komiteta za doniranje organa i transplantacije UAE dr. Ali Abdul Kareem Al Obaidli je naveo da su u pandemiji Covid-19, ljekari, zdravstveni sistemi svih država i nacija mnogo naučili – kako da se organiziraju, kako da međusobno sarađuju i razmjenjuju informacije.

- Možemo još puno toga da naučimo i da primjenjujemo taj model saradnje, zajedničkog rada u kriznoj situaciji. Sve to možemo primijeniti na sistem transplantacije i donacije organa. Sve nacije i države koje učestvuju u tome, svakako će napredovati - poručio je dr. Obaidli.

Profesorica interne medicine, nefrolog iz Tuzle, dr. Enisa Mešić član je Donorske mreže BiH koja radi već 20 godina. Nastoje, kako kaže, da 'natjeraju' bh. zdravstveni sistem da transplantacija i liječenje transplantacijom bude prioritet, i to ne samo bubrega, nego i jetre, pluća, srca...

- Ovo je izvanredan skup sa jako cijenjenim gostima koji su nam dali dobre ideje a sada je na nama da pokušamo natjerati naše zdravstvene vlasti da primijenimo sve što smo čuli – kazala je ona i navela da je neophodna bolja organizacija mreže donora, te da se u kliničkim centrima formira specijalni tim i specijalni odjel koji će se isključivo baviti transplantacijom.

Mešić navodi da je nakon rata u BiH urađeno oko 500 transplantacija, a bilo bi ih i više da je bilo organa za transplantaciju. Trenutno dijaliznih pacijenata u BiH je oko 3.000, a namjanje 1.000 njih čeka i ovisi o transplantaciji.
 
Mešić je ukazala i na problem nedostatka kadrova - neki su, kaže, u penziji, a neki rade u privatnim klinikama.

Stoga, smatra dr. Mešić, potrebno je hitno mlađe kadrove educirati, a anesteziologe motivirati da što više pronalaze potencijalne davaoce organa i dobiju pristanke od porodica.

“Stanje i perspektive transplantacija u BiH” bila je tema današnjeg skupa koji je, u organizaciji Udruženja donorska mreža BiH i Federalnog ministarstva zdravstva, održan povodom Svjetskog dana bubrega.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bostonska bolnica odbila da izvrši transplantaciju srca nevakcinisanom pacijentu

UKC Tuzla - Urađena transplantacija pet organa, pacijenti stabilni

Nastavak kampanje o važnosti darivanja organa i transplantacije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu