Kultura     | 14.03.2022. 12:01 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Četiri koncerta na 28. Sarajevskim večerima muzike (SVEM)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. marta (FENA) - Sarajevske večeri muzike (SVEM) u ovogodišnjem 28. izdanju ponudit će publici od 8. do 13. maja četiri cjelovečernja koncerta.

Nakon dva izdanja realizirana u sjeni pandemije COVID-19, ovogodišnji SVEM publici se vraća u punom sjaju. Koncerti će biti realizirani u Narodnom pozorištu Sarajevo, te u koncertnoj sali "Cvjetko Rihtman" – Srednja muzička škola Sarajevo. U nastojanju da javnosti pruži potpun muzički doživljaj organizator je programski fokus postavio veoma široko te obuhvaća izvedbe iz domena solističke, ali i reprezentativne literature kamernog muziciranja, saopćeno je iz direkcije Festivala.

Sarajevske večeri muzike donose defile renomiranih umjetničkih imena, a tome je dokaz i prvi koncert na kome će se javnosti predstaviti flautista Emmanuel Pahud s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa.

Druga koncertna noć rezervirana je za brass kvintet Contrast, dok će na trećem festivalskom koncertu nastupiti perspektivni duo u sastavu violončeliste Isaka Haračića i pijanistice Sonje Marković.

Završnica Sarajevskih večeri muzike ovaj put proteći će u znaku interpretacije afirmiranog violiniste Sergeja Krylova, koji će nastupiti uz Sarajevsku filharmoniju predvođenu bosanskohercegovačkom dirigenticom Samrom Gulamović.

Kao i svake godine Festival nosi i snažnu pedagošku poruku – u vidu rada sa studentima i učenicima muzike, a koju već tradicionalno predvodi istaknuti umjetnik Ranko Rihtman u saradnji sa Srednjom muzičkom školom Sarajevo. Radionice će biti realizirane od 9. do 13. maja ove godine, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uz Sarajevske večeri muzike (SVEM) Sarajevo kulturna metropola

Umjesto u maju Sarajevske večeri muzike bit će održane u septembru

SVEM završava koncertima Corone i Gioachino Rossini: Stabat Mater

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu