Kultura     | 15.03.2022. 19:47 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Promovirana monografija i otvorena izložba 'Retrospektiva 1992 – 2022' Suvade Borić-Šaćiragić

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - U galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras je promovirana monografija i otvorena izložba "Retrospektiva 1992 – 2022" Suvade Borić-Šaćiragić, a u okviru Festivala “Sarajevska zima”.

Promotori Monografije bili su Ibrahim Spahić, direktor Festivala “Sarajevska zima”, Dževdet Tuzlić, novinar  i Andrea Mekić, historičarka umjetnosti. Specijalna gošća bila je glumica Minka Muftić, koja je u čast bosanske “zen” umjetnice, kako ju je nazvala, govorila “Pjesmu o Suvadi”.

- Suvada je slikarka kojoj je priroda inspiracija i gospodarica, koja prirodu i kao slikarka i kao doktor nauka iz sfere ekologije svim čulima doživljava i uživa u njoj, neka bude inspiracija mnogima da je slijede – kazao je Tuzlić na promociji.

Dodao je da su interes za Monografiju izrazile biblioteke prestižnih univerziteta poput Columbia u New Yorku, British Library u Londonu, East View Serices u Mineapolisu...

Mekić je podsjetila da je Monografija svjetlo dana ugledala prije tri godine, ali da je promocija čekala specijalnu priliku kao što je ova.

- Dok listate Monografiju obuzima vas opuštajući osjećaj, zaboravite da je to knjiga i ona postaje vaš prozor u ta prostranstva. Njeni pejzaži su prilika da uronimo u more spokoja – kazala je Mekić.

Izložbu je otvorio Ibrahim Spahić koji je podsjetio da je Suvada imala veliku srećiu jer je njen suprug Muhamed poticao njen rad, kako naučni tako i umjetnički.

- Kad se neko realizira kao naučni radnik, istraživač i umjetnik to obilježi život čovjeka na poseban način i to je definitivno slučaj kod Suvade Borić-Šaćiragić – kazao je Spahić.

Borić-Šaćiragić je profesorica bioloških nauka, doktorirala je ekologiju i zaštitu životne sredine, što ju je inspirisalo da kroz umjetnička djela izrazi svoju ljubav prema prirodi. O njenom umjetničkom radu u Monografiji su pisali: Vojislav Vujanović,  Sulejman Redžić,  Tomislav Isek, fra Perica Vidić i Mustafa Smajlović, a recenziju je pisala Andrea Mekić.

Na izložbi je predstavljeno 60 slika rađenih u tehnici ulje na platnu, inspirisanih prirodom i znamenitostima Bosne i Hercegovine.

-  Na Monografiji sam radila pet godina i posvetila sam je unucima Esmi Nur i Naniju. Nedavno sam dobila još jednu unuku i ko zna, možda mi je to znak da moram početi pripremati novu knjigu – kazala je Borić Šaćiragić.

Izložba će biti otvorena do 21. marta.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Otvorena izložba povodom 110. godišnjice smrti bh. književnika Osmana Đikića

Izložba radova Alise Teletović i u galeriji 'Mak'

Muzej književnosti organizira 'izazov' stvaranja zbirke 'Iz(olacija) arhiva'

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'