Svijet     | 16.03.2022. 11:01 |

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 79

Prvi put od 'Boljševičke revolucije' Rusija ne može platiti dugove

FENA Internet

LONDON, 16. marta (FENA) - Ekonomska cijena ruskog napada na Ukrajinu razotkrivena je u srijedu dok je sankcijama razorena vlast Vladimira Putina prvi put od 'Boljševičke revolucije' dovedena u poziciju da ne može vraćati svoje dugove.

Moskva je trebala platiti 117 miliona dolara kamata na dvije državne obveznice denominirane u dolarima koje je prodala još 2013. Ali ograničenja s kojima se sada suočava pri plaćanju i priča iz Kremlja da bi mogla platiti u rubljama, što bi ionako izazvalo neizvršenje obaveza, značilo je čak su i dugogodišnji investitori nagađali šta bi se moglo dogoditi.

Jedan je to opisao kao isplatu državnog duga koji se najviše prati od neispunjenja obaveza Grčke na vrhuncu krize u eurozoni. Drugi su rekli da bi hitan "grace period" koji Rusiji omogućava još 30 dana da izvrši uplatu mogao dati dovoljno vremena, piše Reuters.

- Stvari u vezi s neplaćanjima je da nikada nisu jasne i ovo nije izuzetak - rekao je menadžer portfolija Guido Chamorro, javlja Reuters.

- Postoji grace period, tako da nećemo znati da li je ovo kašnjenje ili ne do 15. aprila. Svašta bi se moglo dogoditi u grace periodu - rekao je on govoreći o situaciji ako se ne izvrši isplata kupona. 

Neplaćanje duga ruske vlade bilo je nezamislivo sve dok krajem februara nije počelo ono što je Putin nazvao "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Imala je gotovo 650 milijardi dolara deviznih rezervi, željenu investicionu kreditnu ocjenu kod S&P Global, Moody's i Fitch, i zarađivala je stotine miliona dolara dnevno prodajući svoju naftu i gas po visokim cijenama.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Peskov: Rusija i Evropa morat će da se dogovore kako će živjeti jedna pokraj druge

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Sedam osoba ranjeno u ruskom zračnom napadu na ukrajinsku oblast Harkov

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu