Bosna i Hercegovina     | 22.03.2022. 19:45 |

Gosti iz SAD informirali VKBI o najznačajnijim aktivnostima i programima BHAAS i KBSA

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) posjetili su predsjednik Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti (BHAAAS)  Ismar Volić i izvršna direktorica Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Selma Porča.

Susretu se pridružio i predsjedavajući Vijeća za provedbu Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO Miro Lazović. Goste iz SAD primio je generalni sekretar VKBI Emir Zlatar.

Gosti iz SAD informirali su generalnog sekretara VKBI o najznačajnijim aktivnostima i programima BHAAAS i KBSA, kao i o mogućnostima unaprjeđenja saradnje s organizacijama iz BiH kao što je VKBI.

- Poseban akcent tokom razgovora stavljen je na podršku Deklaraciji, od KBSA i BHAAAS i njihovom pridruživanju društvenom pokretu koji se oformio oko teksta Deklaracije - navodi se.

Usaglašeno je da organizacije i institucije bosansko-hercegovačke provenijencije iz dijaspore imaju važnu ulogu u zastupanju usaglašenih principa tog društvenog pokreta pred vlastima u SAD.

- U tom smislu iniciran je prijedlog da se pri Vijeću za provedbu Deklaracije uspostavi Odbor Vijeća za dijasporu, u kojem bi bili zastupljeni predstavnici relevantnih organizacija iz SAD, Kanade, Australije, Austrije, skandinavskih država, kao i drugim državama u svijetu gdje postoje aktivne organizacije koje okupljaju građana Bosne i Hercegovine - navodi u saopćenju za javnost VKBI.

Volić je poklonio za biblioteku VKBI publikaciju o BHAAAS. Generalni sekretar VKBI istakao je predstavnicima BHAAAS i KBSA da VKBI predstavlja jednu od adresa u Bosni i Hercegovini, kao partnerska NGO, tim značajnim organizacijama iz SAD.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

VKBI nije uključen u najavljeno okupljanje političkih organizacija bošnjačke provenijencije

VKBI: Dodik svjesno, namjerno i planski iznosi potpuno izokrenute činjenice i čiste laži

O značaju referenduma i nezavisnosti BiH na naučnoj konferenciji govorila istaknuta akademska imena

Promo

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije