Najave     | 28.03.2022. 10:21 |

BH MAC - Edukacija učenika osnovnih škola iz upozoravanja na opasnost od mina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. marta (FENA) - U poslijeratnom periodu od minsko eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata stradalo je 1.770 osoba, od kojih 620 smrtno. Od tog broja 252 je stradale djece. U cilju podizanja svijesti o opasnosti od mina, Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u saradnji sa partnerskim organizacijama, provodi program Upozoravanja na opasnost od mina u Bosni i Hercegovini.

Ove aktivnosti uključuju edukaciju, informisanje putem medija ili direktni kontakt sa rizičnim ciljnim grupama.

Posebna pažnja je posvećena edukaciji djece kroz vannastavne aktivnosti, ali i kroz predavanja u školama koje se nalaze u minski ugroženim općinama/gradovima.

Ovakav vid edukacije za djecu je vrlo značajan, jer većina djece školske dobi nikada nisu vidjeli i ne znaju kako izgledaju mine, te će na ovaj način naučiti da su mine opasne, da se ne smiju dirati, dok će istovremeno usvojiti ispravan način reagovanja u opasnim situacijama. Od početka pandemije koranavirusom, direktna edukacija za djecu je bila dosta otežana, tako da su i djeca ostala uskraćena za poruke koje život znače, navodi se u saopćenju.

Povodom 4. aprila Međunarodnog dana borbe protiv mina, u sedmici od 4. do 8. aprila, u saradnji sa entitetskim resornim ministarstvima obrazovanja i nauke  i nadležnim Pedagoškim zavodima, kroz časove odjeljenske zajednice, biće realiziran čas upozoravanja na opasnost od mina, u svim osnovnim školama u BiH, namijenjen učenicima šestog razreda.

Edukativni materijal koji će koristiti nastavnici za potrebe ovog časa je urađen prema Priručniku za nastavnike osnovnih i srednjih škola "Upozoravanje na mine i druga ubojita sredstva" i odobren od Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, kao i kantonalnih ministarstava.

Cilj je da u narednim godinama navedenom edukacijom budu obuhvaćeni i ostali uzrasti školske djece, navodi se u saopćenju BHMAC-a.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predsjedavajući OSCE-a Osmani uručio dva vozila BH Centru za uklanjanje mina (VIDEO)

Sastanak zemalja članica potpisnica Konvencije o zabrani upotrebe protivpješačkih mina

U BiH još 8.525 sumnjivih lokacija sa 79.000 zaostalih mina i NUS-a

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'