Bosna i Hercegovina     | 30.03.2022. 14:24 |

Parlamentarno povjerenstvo: Poboljšati materijalni status djelatnih vojnih osoba

FENA Denis Leko, Foto:

ČAPLJINA, 30. ožujka (FENA) – Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH, prilikom današnjeg posjeta zapovjedništvu 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Čapljini, obećali su kako će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se poboljšao materijalni status djelatnih vojnih osoba.

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić kazao je kako je zakonodavna vlast prepoznala probleme s kojima se susreću pripadnici Oružanih snaga BiH te da se u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH pokušava osigurati većina kako bi se usvojile odluke koje će ići u smjeru poboljšanja položaja zaposlenih u Oružanim snagama.

- Mi idemo dalje, planira se proračun, razgovarali smo o tome i na prethodnoj sjednici Doma naroda, neka zakonska rješenja već su prošla Zastupnički dom, razgovarali smo i s ministrom u Vijeću ministara Vjekoslavom Bevandom, očekujemo i povećanje osnovice. Prepoznali smo probleme, ima dobrih prijedloga, ima dobrih rješenja i nadam se samo političkoj volji i u Parlamentu i u Vijeću ministara, da to sve skupa prođe - kazao je Sarajlić.

Dodao je kako su svi svjesni da građani, pa tako i pripadnici Oružanih snaga BiH, odlaze iz zemlje zbog malih primanja.

- Mi kao komisija učinit ćemo sve da vojnicima i starješinama izađemo u susret i pomognemo da se, u ovako kompleksnoj političkoj situaciji u BiH, ta životna, socijalna pitanja konačno dovedu u prvi plan i da ljudi od svog rada i adekvatne plaće mogu prehranjivati svoje porodice - poručio je Sarajlić.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničkog povjerenstva Borjana Krišto kazala je kako su Oružane snage od iznimne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i njezin europski i euroatlantski put, posebice u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Po njezinim riječima, aktivno se radi na izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama kako bi se osigurale primjerene plaće pripadnicima sigurnosnih struktura u BiH.

- Smatramo da na takav način možemo poboljšati, a samim time i stvoriti pretpostavke kako bi oni odgovorno radili svoj posao. Mislim da je to kategorija na kojoj ne treba štedjeti, a prostora ima - kazala je Krišto.

Zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić kazao je kako su predstavnici Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH članove Povjerenstva upoznali o stanju u tim institucijama te cjelokupnoj sigurnosnoj situaciji u svjetlu ratnih događanja u Ukrajini.

- Oružane snage BiH i Ministarstvo obrane BiH djeluje u onom kapacitetu u kojem su opremljene, u kojem mogu izvršavati zadaće i u kojem mogu biti prohodne odluke s obzirom da je za značajan dio aktivnosti i angažmana Oružanih snaga BiH, kada su u pitanju mirovine misije u svijetu, potrebno suglasje i odobrenje Predsjedništva BiH kao našeg vrhovnog zapovjednika. U zadnje vrijeme tu ima određenih problema što nam otežava funkcioniranje i normalan radi, ali bez obzira na to, one aktivnosti koje su u mjerodavnosti isključivo Ministarstva obrane, partnerske aktivnosti s NATO-om i EUFOR-om, mi provodimo unutar BiH i to je naša misija i naše poslanje – kazao je Krešić.

Preuzmite VIDEO

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Eichhorst: Nastavljamo raditi i podržavati BiH na njenom evropskom putu

Obilježavanje 29. obljetnice 4. gardijske brigade HVO-a 'Sinovi Posavine'

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel