Bosna i Hercegovina     | 31.03.2022. 14:23 |

Specijalni izaslanik i veleposlanica Njemačke posjetili Brčko

FENA Saopćenje, Foto/ Vlada Brčko distrikt

BRČKO, 31. ožujka (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić u četvrtak je primio u posjet specijalnog izaslanika njemačke Vlade za zapadni Balkan Manuela Sarrazina i veleposlanicu Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber.

 

Posjetu su također prisustvovali zamjenik gradonačelnika dr. Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Ivo Filipović.

Razgovaralo se o aktivnostima koje Vlada i Skupština Distrikta provode u posljednjih godinu dana, kao i specifičnostima i prednostima koje Brčko distrikt BiH posjeduje, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčkog.

Gradonačelnik Kadrić u svom je obraćanju kazao da se radi o veoma važnom posjetu koji predstavlja podršku vlastima Distrikta zbog značajnih reformi koje se postižu i ispravnih politika koje se trenutno vode u Distriktu.

Specijalni izaslanik Sarrazin zahvalio je na prijateljskom prijemu i otvorenom informativnom sastanku, kazavši da mu je Brčko među prvim mjestima koje posjećuje u svojstvu svoje funkcije.

"Želim naglasiti da nije slučajnost što me moj put u ovom trenutku vodi u Brčko. Ovo je dokaz pažnje koju i njemačka vlada poklanja Distriktu, to se odnosi na sigurnosnu situaciju u Bosni i Hercegovini koju pažljivo pratimo i o kojoj se blisko konzultiramo s našim partnerima", kazao je Sarrazin.

On je dodao da je primjetan ekonomski potencijal i napredak Distrikta u razvoju lokalne infrastrukture i da je Brčko na putu da postane multimodalno čvorište za transportne puteve koji će povezati Bosnu i Hercegovinu s EU, što će biti od koristi i za stanovnike Brčkog i za bh. građane.

"Brčko danas svakako može biti jednim dijelom uzor za cijelu državu BiH i vidimo ga kao primjer suživota i međusobnog poštovanja, ali i zajedničkog rješavanja stvari na licu mjesta za zajednički uspjeh i dobar život", poručio je Sarrazin.

Veleposlanica Njemačke u BiH Margret Uebber kazala je da Brčko zauzima poseban fokus interesa i pažnje njemačkog veleposlanstva i da podrška međunarodne zajednice i Veleposlanstva Njemačke neće izostati u nastavku vođenja politike koja je jednaka za svakog čovjeka bez obzira na njegovu entitetsku ili konfesionalnu pripadnost, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održano državno takmičenje 'Misli mine' za učenike osnovnih škola u BiH

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu