Bosna i Hercegovina     | 04.04.2022. 12:36 |

MDDC je aktivan ne samo na deminiranju, nego i na pomoći žrtvama mina

FENA Aida Kovač, Foto: FENA

SARAJEVO, 4. aprila (FENA) - Voditeljica projekta pomoći žrtvama mina u Centru za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) Marija Trlin je, povodom Međunarodnog dan podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivnimskom djelovanju, izjavila da je Centar aktivan ne samo na deminiranju, nego i na pomoći žrtvama mina jer, kako kaže, problem žrtava mina će ostati još decenijama nakon što se završi proces deminiranja.  

Skrenula je pažnju na probleme koje imaju žrtve mina i na sve ono što njima nedostaje.

- Tu se možemo osvrnuti na problem zapošljavanja žrtava mina, njihova socijalna prava, tako da MDDC nastoji biti aktivan i na tom području - navela je Trlin u izjavi Feni, te dodala da je Centar aktivan cijele godine, ali da na današnji dan želi ponovno skrenuti pažnju na problem žrtava mina.

Iako proces deminiranja ide svojim tokom i novim metodama je znatno ubrzan, smatra da se "još uvijek se bavimo problemima žrtava mina“.

Podsjetila je da je u decembru 2021. godine završen projekt kojeg je finansirala Savezna Republika Njemačka, tokom kojeg je izrađeno 60 visokokvalitetnih proteza za 55 žrtava mina, što znači da su bile uključene i osobe sa dvostrukom amputacijom.

- Izuzetno smo zadovoljni tim projektom i nadamo se nastavku ovog projekta i saradnje s njemačkom vladom. Također smo završili i projekt CHAMPS, odnosno osigurali smo 20 proteza za žrtve mina iz BiH putem donacije Sjedinjenih Američkih Država, u saradnji sa Marshall Legacy Institutom - kazala je Trlin.

Međunarodni dan podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivnimskom djelovanju, koji se obilježava 4. aprila, prilika je da se ukaže na ovaj problem koji još uvijek postoji u Bosni i Hercegovini.

BiH je i nakon 26 godina od završetka ratnih dejstava zemlja s izraženim problemom minske opasnosti. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 922. 37 km2 ili 1,8 posto u odnosu na njenu ukupnu površinu. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Tuzli održana promocija projekta pomoći žrtvama mina koji je finansirala Vlada Njemačke

SR Njemačka potpisala još jedan ugovor za podršku žrtvama mina u BiH

Trlin: BiH će biti oslobođena od mina, ali žrtve mina će trebati pomoć još dugo (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu