Svijet     | 07.04.2022. 11:34 |

Sud u Turskoj obustavio suđenje za ubistvo Khashoggija i proslijedio ga u Saudijsku Arabiju

FENA Internet

ISTANBUL, 7. aprila (FENA) - Turski sud donio je u četvrtak odluku da obustavi suđenje saudijskim osumnjičenima za ubistvo novinara Jamala Khashoggija i prebaci ga u Saudijsku Arabiju, što je odluka koja je izazvala osudu grupa za ljudska prava i dolazi u trenutku kada Ankara popravlja odnose sa Rijadom, prenosi Reuters.

 

Prošle sedmice tužitelj je zatražio da se suđenje u odsustvu 26 saudijskih osumnjičenih prebaci iz Istanbula saudijskim vlastima. Ministar pravde je kasnije rekao da je vlada podržala zahtjev.

Khashoggijevo ubistvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije četiri godine izazvalo je globalnu osudu što je stavilo pritisak na de facto vladara Saudijske Arabije, prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

- Donošenje odluke o prekidu suđenja je protiv zakona... jer je pravosnažna oslobađajuća presuda za optužene u Saudijskoj Arabiji - rekao je Gokmen Baspinar, advokat koji zastupa Hatice Cengiz, vjerenicu ubijenog novinara.

- Činjenica da se suđenje prenosi u zemlju u kojoj nema pravde primjer je neodgovornosti prema turskom narodu - rekao je Baspinar. 

U izvještaju američke obavještajne službe objavljenom prije godinu dana navodi se da je princ Mohammed odobrio operaciju ubistva ili kidnapovanja Khashoggija, ali je saudijska vlada negirala bilo kakvu umiješanost princa prijestolonasljednika i odbacila nalaze iz izvještaja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Novozelandski ministar vanjskih poslova Peters: Želimo mir u Gazi

Ademović i Zvizdić zahvalili Kurtulmuşu na kosponzoriranju Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'