Svijet     | 14.04.2022. 17:30 |

Zategnuti odnosi u njemačkoj vladajućoj koaliciji, manji partneri kritikuju Scholza zbog Ukrajine

FENA Internet, Foto/ EPA

BERLIN, 14. aprila (FENA) - Nezadovoljstvo raste među manjim koalicijskim partnerima njemačkog kancelara Olafa Scholza, zbog onoga što smatraju manjkavostima u njegovom bavljenju ukrajinskom krizom, u unutrašnjem jazu koji riskira podrivanje zapadnog jedinstva protiv Rusije.

Nakon dramatičnog političkog preokreta na početku krize, kada je Scholz zaustavio projekat plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom, danima prije njene invazije na Ukrajinu, nakon čega je objavio veliki rast ulaganja u vojsku, njegovi partneri optužili su ga za prevrtljivost.

  - Imam utisak da gospodin Scholz nije svjestan ozbiljne štete koju je nanio njemačkom ugledu u centralnoj Evropi, u istočnoj Evropi, u osnovi u kompletnoj Evropi - izjavio je Anton Hofreiter, predsjedavajući komisije za Evropu njemačkog parlamenta iz stranke Zelenih, za Reuters.

Sedam sedmica od početka rata, manja stranka Zelenih i liberalni Slobodni demokrati (FDP) u Scholzovoj koaliciji žale se da Berlin nije udovoljio ukrajinskim apelima da pošalje još teškog naoružanja, u jeku upozorenja iz Kijeva da se Rusija priprema za velike ofanzive na jugu i istoku Ukrajine.

Neki u trostranačkoj koaliciji sa Scholzovim Socijaldemokratima (SPD) lijevog centra također žele od njega da umanji njemačku energetsku ovisnost o Rusiji.

- On konačno mora pokazati čelništvo - izjavio je Hofreiter.

Prošle je sedmice ukrajinski ambasador u Berlinu optužio je njemačku vladu za polovičnu podršku Kijevu i kazao je da je njegova zemlja postala žrtva njemačkog “sramnog” oslanjanja na rusku naftu i gas. Također je zatražio više teškog naoružanja.

 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Njemačkoj počelo suđenje pripadnicima grupe Reichsburger

Francuska i Njemačka zajedno će proizvoditi tenkove

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel