Bosna i Hercegovina     | 25.04.2022. 16:29 |

SPUS - Zahtjev za povlačenje Nacrta zakona o visokom obrazovanju KS iz parlamentarne procedure

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. aprila (FENA) - Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS), kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu, zajedno sa studentskim asocijacijama matičnih fakulteta, uputio je premijeru Kantona Sarajevo Edinu Forti i ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade Aleksandri Nikolić zahtjev za povlačenje Nacrta zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo iz parlamentarne procedure.

Iz SPUS-a navode da se u proteklih godinu dana, Nacrt zakona u skoro pa identičnom tekstu dva puta nalazi u proceduri kreiranja, te njegovog parlamentarnog života. Podsjećaju da je „zbog istog zakona prethodna ministrica Husić-Mehmedović podnijela neopozivu ostavku, te je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, 8. novembra 2021. premijer Forto povukao Nacrt zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo sa dnevnog reda“.

- Na opće zaprepaštenje, taj tekst zakona se u 2022. ponovno pojavljuje sa svim spornim stavkama koje je akademska zajednica jedinstveno sa širom društvenom javnosti problematizirala, te uslijed koje je nastupilo nezadovoljstvo i javna kritika zakonskog teksta. Za prisjetiti se pisma kojeg su potpisali profesori i asistenti sarajevskih fakulteta, negativnih mišljenja ANUBiH, Vijeća Ekonomskog fakulteta, javnih saopćenja Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu kojima smo upozoravali da je cilj zakona povećanje budžeta KS, a ne kvaliteta i mnogi drugi javni istupi članova akademske zajednice - navode iz SPUS-a.

Dodaju da, kao predstavničko tijelo svih studenata Univerziteta u Sarajevu, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu je sa svojim asocijacijama matičnih fakulteta 2022. ponovno uložio amandmane „kojim bi se sporni tekst pokušao prilagoditi, ukoliko ne oduzima prethodno stečena prava, kada već u samom tekstu zakona nije naglašena nijedna pozitivna promjena, već strogo kršenje ustaljenog nastavnog procesa na Univerzitetu u Sarajevu“. Navedeni amandmani, skoro u potpunosti su odbačeni u Nacrtu zakona.

- Shodno tome, pozivamo Vas, da djelujete u najboljem interesu studenata, te povučete iz parlamentarne procedure tekst Nacrta zakona o visokom obrazovanju, te ga odbacite u potpunosti, bez daljnjih pokušaja rehabilitacije spornog teksta.

Na taj način Vas pozivamo da pokažete odgovornost prema mladim ljudima, nosiocima budućeg razvoja Bosne i Hercegovine, te da ne dozvolite izglasavanje zakona koji će im tu budućnost otežati i unazaditi - navode iz SPUS-a.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Potpisan sporazum o finansiranju rada Studentskog parlamenta UNSA u iznosu od 30.000 KM

Studenti obilježili Dan sjećanja na žrtve u saobraćaju

Vlada ZDK usvojila Nacrt zakona o visokom obrazovanju i oformila Ured za borbu protiv korupcije

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel