Bosna i Hercegovina     | 10.05.2022. 14:45 |

Salkić prisustvovao obilježavanju 30. godišnjice zločina u Suhoj i Zalužju

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

BRATUNAC, 10. maja (FENA) - U naseljima Suha i Zalužje kod Bratunca danas je, uz prisustvo članova porodica žrtava i udruženja, te predstavnika Islamske zajednice i entitetske vlasti, obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovih mjesta, u okviru "Dana sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu".

Učesnici su najprije posjetili masovnu grobnicu, koja se nalazi u Suhoj, a iz koje su ekshumirane žene i djeca, potom su položili cvijeće na spomen - obilježju.

U sklopu današnjeg obilježavanja otkrivena je i spomen - ploča za devet žrtava koje su žive zapaljene 1992. godine u kući Osmana Hodžića u naselju Suha, među njima je bio i Salmir (Beriz) Hodžić koji je u trenutku ubistva imao devet godina. Njegovi posmrtni ostaci će ove godine biti ukopani u Memorijalnom centru Veljaci. Od devet zapaljenih osoba četvero su bila djeca. Najstarija osoba među njima je bila Zineta Hodžić koja je imala 59 godina.

Potom, učesnici su položili cvijeće i proučili Fatihu na spomen - obilježju u Zalužju.

Naselje Suha je napadnuto 10. maja 1992. godine, a u napadima su učestvovali lokalni Srbi, pripadnici JNA i drugih jedinica iz Srbije. Bošnjački civili su ubijani, odvođeni u logor na stadion fudbalskog kluba "Bratstvo i jedinstvo" u Bratuncu, a potom u logor OŠ Vuk Karadžić. Svi preostali Bošnjaci su protjerani, a njihova imovina je u potpunosti opljačkana i uništena. 

Tokom agresije ubijeno je 140 Bošnjaka ovog naselja. Najmlađa ubijena osoba je Neila Hodžić, beba koja je rođena 1992. godine, a ukupno je ubijeno 22 djece iz ovoga mjesta. Najstarija ubijena osoba je Smajo Husić, koji je rođen 1905. godine.

U naselju Zalužje je tokom agresije ubijeno 125 Bošnjaka. Njih 96 je ubijeno u genocidu 1995. godine, 22 tokom 1992. godine, dok su ostali ubijeni tokom 1993. i 1994. godine. U zločinima je ubijeno 20 djece, a najmlađa žrtva je Rasim Hasanović, rođen 1990. godine.  Najstarija žrtva je Tima Jahić, rođena 1908. godine.

Obilježavanju 30. godišnjice u ovim naseljima je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je kazao da stravični zločini u Suhoj i Zalužju ne smiju nikada biti zaboravljeni i ne smiju ostati nekažnjeni, kako je to sada slučaj.

- Živa lomača za Bošnjake ovdje u Suhoj svjedoči o okrutnoj monstruoznosti zločinaca i njihovoj namjeri da na najsvirepiji način izbrišu svaki trag o postojanju Bošnjaka u ovom mjestu. Ti bolesni umovi, zadojeni teškom nacionalističkom mržnjom, zatvorili su ovdje devet osoba i žive ih zapalili. Porazno je za naše društvo, naše pravosuđe, da su počinioci ovih zločina slobodni i danas se slobodno kreću našim gradom. Masovna grobnica koja je pronađena ovdje u Suhoj pokazuje brutalnost zločinaca prema djeci i ženama. Kompletne porodice su ubijane u ovom mjestu. Slike Zekire Begić sa nerođenom bebom na ekshumaciji, svjedoče o tom brutalnom zločinu - kazao je Salkić.

Istakao je da stravični zločini u Suhoj i Zalužju ne smiju nikada biti zaboravljeni i ne smiju ostati nekažnjeni, kako je to sada slučaj.

- Samo adekvatno, potpuno i  dosljedno kažnjavanje počinilaca zločina u ovom i drugim mjestima mogu biti garancija da se zločin neće ponoviti u budućnosti. Bratunac je primjer nekažnjenog zločina nad civilnim bošnjačkim stanovništvom i to se u budućnosti treba i mora promijeniti - kazao je Salkić.

On je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da prestane ignorisati teške zločine nad Bošnjacima Bratunca, da konačno istraži i podigne optužnice protiv onih koji su činili zločine u Suhoj, Zalužju i drugim mjestima na području općine Bratunac.

- Vaš posao jeste da tragate za zločincima da ih kaznite, a ne da tragate za ravnotežom u procesuiranju ratnih zločina, to naprosto nije moguće u Bosni i Hercegovini, jer nije bilo ravnoteže u činjenju ratnih zločina - istakao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Pripreme za 18. dženazu u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu

Salkić: Prijetnja Stevandića je iskazana namjera da prema meni djeluje montiranim istragom

Salkić najavio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog obilježavanja dana entiteta RS

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli