Kultura     | 15.05.2022. 14:08 |

Koncert Marka Simovića i Nikole Vučkovića na Majskim muzičkim svečanostima

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Violinista Marko Simović i pijanista Nikola Vučković nastupit će
na 15. Majskim muzičkim svečanostima koje organizuje Muzička akademija Sarajevo. Njihov zajednički koncert će biti upriličen u ponedjeljak, 16. maja u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”.

Ovaj crnogorski duo će izvesti “Svitu u starom stilu” Alfreda Schnittkea, Sonatu za violinu i klavir br. 1, op. 80 Sergeja Prokofjeva i “Tzigane”, koncertnu rapsodiju Mauricea Ravela.

Ulaz na koncert je slobodan.

Marko Simović je diplomirao na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Romana Simovića. Kao stipendista Vlade Crne Gore magistrirao je na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a trenutno je na doktorskim studijama na Univerzitetu umjetnosti u Novom Sadu. Simović je član Crnogorskog simfonijskog orkestra i Udruženja kompozitora Crne Gore, djeluje kao koncert-majstor festivalskog orkestra “Operosa” i kamernog ansambla KIC-a Budo Tomović “CREATION”. Pedagoškim radom se bavi od 2003. godine, a trenutno predaje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje je 2018. izabran u zvanje docenta na predmetu Violina.

Nikola Vučković nakon završene niže muzičke škole u Budvi, srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Muzičkoj školi u Subotici u klasi profesora Matije Molcera. Kao stipendista fondacije “Luciano Martelli” iz Galliate, školovanje nastavlja na Muzičkoj akademiji u Novari (Italija) u klasi prof. Mariana Mike, gdje je uz počasti diplomirao 2002. godine. Paralelno studira i na Muzičkoj akademiji na Cetinju kod prof. Borisa Karaljevića u čijoj klasi je diplomirao 2004. godine. Magistrirao je pod mentorstvom prof. Vladimira Bočkarjova. Trenutno djeluje kao profesor klavira i korepetitor u muzičkim školama u Budvi i Kotoru, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zagrebački puhački trio nastupio na 17. Majskim muzičkim svečanostima

Pijanist Peđa Mužijević večeras otvara 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Pijanist Peđa Mužijević otvara 17. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli