Kultura     | 16.05.2022. 14:41 |

Koncert sjećanja na profesora Osmana-Faruka Sijarića

FENA Saopćenje, Foto/ Koncertna sezona MAS

SARAJEVO, 16. maja (FENA) - U okviru petnaestog izdanja festivala Majske muzičke svečanosti Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu priređuje koncert sjećanja na istaknutog violinistu i bivšeg dekana i profesora Muzičke akademije Osmana-Faruka Sijarića.

Koncert će biti upriličen u utorak, 17. maja u 19 sati u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, za koju je vezan značajan dio Sijarićeve umjetničke i pedagoške djelatnosti na Muzičkoj akademiji. Tim povodom će nastupiti Gudački orkestar MAS, a kao solistica će se predstaviti unuka Sijarića, mlada violinistica Farah Sijarić, učenica Osnovne muzičke i baletske škole “Novo Sarajevo” u klasi Amile Jankoski.

Program će biti otvoren interpretacijom djela “True Believer” za gudački orkestar bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića koje je praizvedeno na svečanom koncertu povodom 45 godina umjetničkog rada njegovog oca, prof. Faruka Sijarića.

To je prvi od dva memorijalna koncerta u programu petnaestih Majskih muzičkih svečanosti  kojim će Muzička akademija UNSA odati počast i zahvalnost nedavno preminulim profesorima - Faruku Sijariću i Nihadu Kreči - čiji je doprinos bio od velikog značaja za ovu najstariju i najznačajniju muzičku visokoškolsku ustanovu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U prodaji posljednih 50 ulaznica za sutrašnji koncert Josipe Lisac u Sarajevu

Etno grupa 'Iva' na Vaskršnjem koncertu u Domu oružanih snaga BiH

Etno grupa 'Iva' nastupa na Vaskršnjem koncertu 7. maja u Domu oružanih snaga BiH

Promo

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru

Kompanija m:tel pokrenula kampanju 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja