Kultura     | 01.06.2022. 11:52 |

NPS - Dramska predstava 'Umjetnik u gladovanju 'na Maloj sceni 'Stolaboratorija'

FENA Saopćenje, Foto/ NPS

SARAJEVO, 1. juna (FENA) -Dramska predstava „Umjetnik u gladovanju“ rađena prema motivima i fragmentima iz života, djela, pisama i dnevnika Franza Kafke, u režijskoj postavci Alena Šimića, bit će izvedena na Maloj sceni „Stolaboratorija“ u Stolariji Narodnog pozorišta Sarajevo (Terezije bb), u petak i u subotu, 3. i 4. juna , saopćila je Pres-služba Narodnog pozorišta Sarajevo.

U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

Predstava je svojevrsni razgovor grupe mladih ljudi punih života i želje za radom, za pričom sa mrtvim autorom koji odbija da učestvuje u dijalogu. Kafka u svojim djelima nikada ne daje odgovore, njega ne zanima dijalog sa svojim zamišljenim čitaocem. Ovo trenje je prvo proizvelo frustraciju, nakon koje se stvorila magija. Doslovna magija.

Dramaturgiju i dramatizaciju potpisuje Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović-Indigo, dok je scenografksa i kostimografska rješenja uradila Sabina Trnka.

Dramska predstava „Umjetnik u gladovanju“ bit će izvedena u sklopu programa Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice!“, koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, saopćeno je.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kleflin: 'Orfej u podzemlju' govori da se konvencionalne stvari trebaju neprekidno rušiti (VIDEO)

'Idiot' predstava o sukobu generacija, ali i dobroti čovjeka

Premijera baleta 'Uspavana ljepotica' P.I. Čajkovskog 23. aprila u NPS

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel