Svijet     | 14.06.2022. 12:12 |

ECHR presudio da Rusija krši prava stranih grupa zakonom o 'stranim agentima'

FENA Internet

LONDON, 14. juna (FENA) - Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je u utorak da su ruskim zakonodavstvom o "stranim agentima" prekršena prava grupa koje su označene kao takve i naložio Rusiji da mnogima od njih isplati odštetu.

 

Rusija koristi izraz "strani agenti", koji nosi hladnoratovske konotacije špijunaže, kako bi označila organizacije i pojedince za koje smatra da se bave političkim aktivnostima sa stranom podrškom.

Strani agenti su po zakonu dužni da redovno izvještavaju o svojim prihodima i potrošnji i podvrgavaju se finansijskim revizijama, javlja Reuters.

U svojoj presudi u slučaju sedamdeset i tri ruske grupe koje su označene kao "strani agenti", najviši evropski sud za ljudska prava navodi da zakon krši slobodu okupljanja i udruživanja.

Sud je rekao da je upotreba "političke aktivnosti" kao kriterijuma za označavanje grupa kao "stranih agenata" "proizvela nekoherentne rezultate i izazvala nesigurnost među nevladinim organizacijama koje žele da se uključe u aktivnosti civilnog društva koje se posebno odnose na ljudska prava ili zaštitu okruženja ili dobrotvorni rad."

Ruska grupa za ljudska prava Agora, jedna od podnosilaca izvještaja u slučaju ECHR-a, pozdravila je presudu kao "veliku pobjedu".

- Sud se u potpunosti složio sa izvještajima organizacija da je zakon o stranim agentima ne samo nepredvidiv, već i ometa legitiman rad civilnog društva - rekao je advokat Agore Kiril Korotejev.

Presuda dolazi sedmicu dana nakon što je donji dom ruskog parlamenta dao početno odobrenje za nacrt zakona kojim se dodatno pooštrava zakonodavstvo u vrijeme povećanog nepovjerenja Zapada otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. februara.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Rusija tvrdi da je oborila šest američkih raketa ATACMS

Estonija optužila Rusiju za ometanje GPS signala u njenom zračnom prostoru

Rusija kritikuje američko 'licemjerstvo' u protivljenju istrazi ICC protiv Izraela

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel