Bosna i Hercegovina     | 10.07.2022. 13:48 |

Središnja svečanost Dana svetog Nikole Tavelića

FENA Mario Loncar, Foto: Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 10. srpnja (FENA) - U župi sv. Mihovila i spomen-bazilici posvećenoj sv. Nikoli Taveliću u Tomislavgradu u nedjelju je održana središnja svečanost ovogodišnjeg izdanja duhovno-kulturne manifestacije 'Dani svetog Nikole Tavelića'.

Središnje slavlje za župu i čitavi duvanjski kraj započelo je svečanom procesijom tomislavgradskim ulicama s kipom sv. Nikole Tavelića u kojoj je sudjelovalo mnoštvo uzvanika i hodočasnika, kao i svećenici, ministranti i čitači, kulturno-umjetnička društva u narodnim nošnjama, te članovi Hajdučke družine "Mijat Tomić".

Na početku misnog slavlja pred spomen-bazilikom župnik fra Slaven Brekalo zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima i hodočasnicima, a misno slavlje predvodio je mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić koji je u nadahnutoj propovijedi govorio o mučenicima kojih je danas sve više u odnosu na početak crkve a koji zbog svoje vjere i danas trpe u svijetu.

"U današnje euharistijsko slavlje stavljamo svu braću i sestre od Sudana do Afganistana, od Kolumbije do Indije gdje vjera u Isusa Krista danas najviše košta. Više od 360 milijuna kršćana danas živi u mjestima i državama gdje podnose velike progone samo što nasljeđuju vjeru gospodinovu tako da danas jedan od sedam kršćana u svijetu pati.

Slaveći mučenika i prvog hrvatskog sveca Nikolu Tavelića i moleći njegov zagovor, mi moramo postaviti pitanje sebi tko su to mučenici i na što nas danas asocira pojam mučenik. Da li su mučenici muškarci i žene u antičkoj areni pred glavnim lavovima? Da li su to teroristi opasani dinamitom za ubojstvo sebe i drugih tobože u Božje ime? Kršćanska tradicija mučenike naziva sve one koji za svoju vjeru trpe i za svoju vjeru umiru", poručio je u svojoj propovijedi biskup Palić.

Dani svetog Nikole Tavelića bit će zaključeni večeras nastupom hrvatske glazbene dive Jasne Zlokić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Izložbom "Drvenarija" akademskog kipara Ive Nedića započeli Dani svetog Nikole Tavelića

Dani sv. Nikole Tavelića od 1. do 10. srpnja u Tomislavgradu

Završeni Dani svetog Nikole Tavelića u Tomislavgradu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu