Bosna i Hercegovina     | 11.07.2022. 10:00 |

Mreža za izgradnju mira - Da sve žrtve genocida u Srebrenici pronađu konačni smiraj

FENA Saopćenje, Foto/ Udruženje MREŽA

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Iako je 1993. godine Srebrenica proglašena zaštićenom zonom Ujedinjenih nacija te izuzeta od oružanih napada, to nije spriječilo da se tokom šest dana od 11. do 16. jula 1995. godine u Srebrenici počini genocid nad Bošnjacima, najstrašniji zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. U genocidu u Srebrenici su stradale 8.372 bošnjačke žrtve, podsjetili su iz Udruženja Mreža za izgradnju mira povodom obilježavanja 11. jula.

U saopćenju se navodi da će u Potočarima ove godine smiraj naći 50 žrtava genocida. Bit će ukopana i tijela tri maloljetnika od 16 i 17 godina kao najmlađe žrtve koje će biti ukopane ove godine, a među pedeset žrtava su i blizanci Samir i Semir Hasanović, koji su u trenutku smrti imali 20 godina.

Ove godine kao najstarija žrtva će smiraj u Potočarima naći i Husein Krdžić, koji je 1995. godine imao 59 godina. U Memorijalnom centru Potočari do sada je ukopano 6.671 žrtva genocida.

Mreža za izgradnju mira podsjeća da je za genocid u Srebrenici Ratko Mladić, glavni komandant Vojske Republike Srpske 2021. godine osuđen pravosnažno na doživotnu kaznu zatvora, a prije njega su izrečene presude Draženu Erdemoviću, kao i Radislavu Krstiću.

Udruženje Mreža za izgradnju mira duboko saosjeća s porodicama žrtava, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava genocida, koji još nisu pronađeni, to uskoro biti te da će sve žrtve genocida u Srebrenici pronaći konačni smiraj, a  svi počinioci genocida biti konačno procesuirani i adekvatno kažnjeni.

Mreža za izgradnju mira (Mreža) koalicija koja okuplja 223 članice, organizacije i škole iz cijele BiH, s ciljem da gradi održivi mir čini dugogodišnje sveobuhvatne napore ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, saopćeno je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mašić pitao Željku Cvijanović čije tačno nemire će izazvati usvajanje Rezolucije o Srebrenici?

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja Petog korpusa Armije Republike BiH

Na Zagrebačkim fontanama svjetlosna projekcija cvijeta 'Sjećanje'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu