Bosna i Hercegovina     | 14.07.2022. 15:23 |

Krešić posjetio pripadnike OS BiH i OS SAD na Manjači

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijo Krešić posjetio je danas pripadnike Oružanih snaga BiH i Sjedinjenih Američkih Država, koji od 7. srpnja na vojnom poligonu Manjača sudjeluju u planiranoj bilateralnoj razmjeni vojnih iskustava.

U okviru NATO-ova programa Partnerstvo za mir, a u cilju jačanja međusobne interoperabilnosti, oko 90 vojnika iz borbenog tima 173. brigade američke vojske, 12. borbene zrakoplovne brigade američke vojske i Nacionalne garde Marylanda do 20. srpnja 2022. godine zajedno rade sa izvidničkim vodovima iz 4., 5., i 6. brigade OS BiH.

Razmjena iskustava u kojoj sudjeluje nešto više od stotinu pripadnika OS BiH, uključuje i upotrebu helikoptera, pa je zamjenik ministra Krešić iskoristio prigodu te prije Manjače posjetio Brigadu taktičke potpore i 2. helikopterski skvadron OS BiH u Rajlovcu, čiji ga je novonabavljeni helikopter UH-1H-II Huey II nakon toga prevezao do Manjače. Pripadnici OS SAD na raspolaganju imaju i svoja tri helikoptera opće namjene UH-60 Black Hawk.

- Danas smo svjedočili još jednom uspješnom planskom događaju bilateralne suradnje BiH i SAD-a u sektoru obrane - rekao je Krešić tijekom posjeta Vojarni OS BiH „Mika Bosnić“ na Manjači.

Dodao je da SAD kao strateški partner BiH u sektoru obrane, unutar godišnjih planova bilateralne obuke, kontinuirano pruža potporu poboljšanju interoperabilnosti, obučenosti i borbene spremnosti različitih postrojbi OS BiH, na svim razinama.

- Ova aktivnost razmjene iskustava za izvidničke i helikopterske postrojbe samo je korak naprijed u unaprijeđenju sposobnosti OS BiH. Događaj je značajan za naše pripadnike, jer stječu iskustvo rada na najsuvremenijoj opremi koju koriste američke snage u operacijama izviđanja i zračnih vježbi - naveo je Krešić.

Očekujem, dodao je on, da će ovom zajedničkom aktivnošću OS BiH i SAD naša interoperabilnost i stupanj bojeve spreme naših postrojbi biti podignut na višu razinu.

- Bez obzira na složene okolnosti u kojima naše oružane snage rade, očekujem da će se sve zajedničke aktivnosti provesti na kvalitetan način, te biti temelj za nastavak i podizanje na višu razinu i sad već uspješne bilateralne vojne suradnje BiH i SAD u ovom turbulentnom razdoblju, prepunom rizika za mir i sigurnost - zaključio je zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Ministarstvo odbrane BiH raspisalo konkurs za školovanje sedam kadeta na Vojnoj akademiji u Srbiji

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel