Kultura     | 17.07.2022. 10:16 |

Šimić : Vareš Art Festival je jedna prekrasna razglednica iz Vareša

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

SARAJEVO, 17. jula (FENA) -Peti Vareš Art Festival u organizaciji Centra za kulturu i edukaciju Vareš otvara se u petak, 22. jula, promocijom nove zbirke pjesama Željka Ivankovića "Jeruzalemski murali".

- Vareš Art Festival - VAART je pokrenut s ciljem da promovira i očuva identitet Vareša i bogato povijesno naslijeđe na kojem se temelji današnji razvoj općine, stvarana kroz višestoljetnu povijest, te da svojim programima i aktivnostima osigura poteze koji mogu bitno utjecati na razvoj segmenta kulture u Općini. Svojim umjetničkim programima, VAART bi donio suvremenu umjetnost i kulturu u život Vareša u cilju poboljšanja kvalitete kulturnog, umjetničkog i društvenog života, kao i kroz aktivniji doprinos razvoju civilnog društva u mjestu - kazao je za Fenu projekt menadžer, zamjenik direktora JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš  Stjepan Šimić.


VAART događaji organizirani su kao kulturno zabavne večeri ili dnevne sadržaji, podjeljeni su na: izložbene aktivnosti, kazališne predstave i scensko-izvedbene aktivnosti, koncertne aktivnosti i književno-poetske promocije.

- Jako nam je stalo da dio tih aktivnosti popunimo ili posvetimo umjetnicima koji su porijeklom iz Vareša, tako da osim navedene promocije pjesama Željka Ivankovića, s adrese u USA dolazi nam Mišo Zlović, koji će upotpuniti drugu večer festivala s koncertom vareških glazbenika i promocijom svog albuma „Usnuli grad ljubavi“. Specijalni gost koncerta je Nermin Nina Hanjalić iz Sarajeva - naveo je Šimić.

U utorak 26. jula u malom gradskom parku planirano je otvorenje izložbe djela nastalih na 8. Međunarodnoj koloniji u Borovici koju organizira UG “Naš dom Borovica“ u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) Zagreb, Društvom hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU) Federacije BiH, Zavodom "MUK QRA" Sevnica iz Slovenije i samostalnih umjetnika iz regije. Biti će izložene slike i grafike ovogodišnjih sudionika, a to su umjetnici koji su došli iz BiH, Češke, Hrvatske, Poljske, Slovenije i Srbije. „Umjetnost u šumi zaboravljenog kraljevstva“ pod kojim nazivom je poznata ova kolonija promiče identitet Vareša, Borovice, Kraljevskog grada Bobovca i ostalih kulturno-povijesnih vrijednosti vareškog kraja. U kazališnom repertoaru očekuju se predstave BiH glumca Elmira Krivalića: „Američki san“ komedija za odrasle, i igrokaz za djecu naziva „Pustolovine veselog lutka Nešutka“.

U završnici festivala, na rock koncertu posvećenom pokojnom bubnjaru Bijelog Dugmeta Ipetu Ivandiću, koji je također rođen u Varešu, nastupiti će grupe Gruver i Taxi Band iz Zenice, te Rock Liga iz Banja Luke.  

Govoreći o finansiranju Festivala Šimić kaže da se i ovaj festival kao i mnogi projekti iz kulture, finansira jako skromno, te da su organizatori uvijek prisiljeni odstupiti od zacrtanog projekta, izvršiti izmjene, reducirati program i sudionike…

- U ovom pitanju možda upotrijebim kao odgovor stihove svog prijatelja slikara Hrvoja M. Peruzovića: „Tražit ću poticaje za financiranje patnje, jer bez patnje nema stvaranja; bez stvaranja nema umjetnosti; bez umjetnosti nema čovjeka"… Ovogodišnji Festival se finasira dijelom iz vlastitih sredstava, te podrškom Općine Vareš, Federalnog ministarstva kulture i športa, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i šport ZDK-a, i donacijom firme Eastern Mining - kazao je za Fenu zamjenik direktora JU Centar za kulturu i edukaciju Vareš Stjepan Šimić.

Govoreći o tome koliko je prihvaćen VAART od publike u Varešu i okolini Šimić je rekao da pozicioniranje kulturnih događaja koji se održavaju u Varešu u mapu festivalskih gradova u BiH, doprinos je za grad jer festival dovodi nove odnose, nova tržišta i više ljudi.

-Uz to ovo je jedna prekrasna razglednica iz Vareša. Ovim se promovira kultura, kulturni turizam, glazba i novi turistički i kulturni proizvod. Sharon Zukin je kulturu označila kao „skup ideja i praksi, lokacija i simbola koji zajedno tvore termin simbolička ekonomija. To je proces pomoću kojeg se bogatstvo generira kroz kulturne aktivnosti, uključujući umjetnost, glazbu, ples, izložbe' i drugo. Nadamo se da je VAART dio tog simbolizma i bogatstva - zaključio je Šimić.

Vareš Art Festival traje do 29.jula.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promocijom zbirke pjesama Željka Ivankovića sutra se otvara Vareš Art Festival

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli