Bosna i Hercegovina     | 18.07.2022. 17:41 |

Brkić i Janjalio razgovarali o euroatlantskim integracijama i unapređenju suradnje

FENA Saopćenje, Foto/ MVP BiH Josip Brkić

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić razgovarao je danas sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gruzije Teimurazom Janjaliom o bilateralnim i multilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Gruzije, aktualnoj političkoj situaciji u obje zemlje, europskoj perspektivi BiH i Gruzije, euroatlantskim integracijama i unapređenju suradnje.

Tom prigodom ocijenjeno je da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Gruzije izuzetno dobri, bez otvorenih pitanja, zasnovani na uzajamnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sugovornici su tijekom sastanka razmijenili iskustva dvije zemlje vezana za proces integracija i pristupanja Europskoj uniji, osvrnuvši se i na lipanjski sastanak Europskog vijeća u Briselu na kojem je odlučeno da se Ukrajini i Moldaviji dodijeli status zemalja kandidatkinja te europsku perspektivu Gruziji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zamjenik Brkić je pozdravio zaključke Europskog vijeća ali i izrazio razočaranost izostankom odluke za Bosnu i Hercegovinu. Istaknuo je potpunu i neupitnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine za postizanje punopravnog članstva u Europskoj uniji, te naglasio da bi se dodjeljivanjem kandidatskog statusa dao snažan poticaj nastavku reformskih procesa u cilju dobrobiti za žitelje Bosne i Hercegovine.

Dodao je da regionalna suradnja ostaje vitalan i nezamjenjiv faktor na našem putu ka EU. Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina posvećena unapređenju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja, punopravnog članstva u EU. Također je izvijestio sugovornika, kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om, da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za suradnju i partnerstvo sa NATO-om, kao i da je svoje reformske aktivnosti definirala u sklopu Programa reformi 2022.

Zamjenik Janjalia pozdravio je reformski put Bosne i Hercegovine u EU i NATO te iskazao spremnost Gruzije na značajniju suradnju s Bosnom i Hercegovinom na europskom putu. Naglasio je da je njegova zemlje posebice zainteresirana za iskustva Bosne i Hercegovine i suradnju u razmjeni iskustava dobre prakse u procesu europskih integracija.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Konaković na AIM Congressu: Naše strateške inicijative imaju za cilj privući inozemna ulaganja

Konaković: Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ je intelektualno nepošteno i moralno upitno

Konaković sa delegacijom Grupe prijateljstva Saveznog parlamenta Republike Austrije

Promo

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM