Stranačke aktivnosti     | 28.07.2022. 19:35 |

Saopćenje za javnost Narodnog evropskog saveza BiH

FENA Saopćenje, Foto/ NES BiH

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH: Odluke o poboljšanju integriteta izbornog procesa trebalo je donijeti prije raspisivanja Općih izbora

Predsjedništvo Narodnog evropskog saveza (NES) BiH zasjedalo je danas u Srebreniku. Na sjednici je razmatrana aktuelna politička situacija, a članovi Predsjedništva NES-a razmatrali su posljednje odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i ono što je prethodilo konačnoj odluci.

Predsjedništvo NES-a BiH smatra da je intervencija visokog predstavnika Christiana Schmidta i odluka o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH došla u pogrešno vrijeme te da je paket poboljšanja integriteta izbornog procesa trebalo proglasiti prije raspisivanja Općih izbora 2022. godine, a što podrazumijeva i uključivanje odredbi, kojima se uvode elektronski uređaji radi digitalizacije i kontrole izbornog procesa.

U osvrtu i na namjeru donošenja odredbi, kojima se uvodi bilo kakav cenzus za konstitutivne narode, čije bi delegate u Dom naroda FBiH birale kantonalne skupštine, Predsjedništvo NES-a odbacuje takva rješenja te smatra da su za bosanskohercegovačko društvo jedino prihvatljive jednakopravnost i ista vrijednost glasa za sve građane i građanke koji/e sudjeluju u izbornom procesu.

Predsjedništvo NES-a BiH osuđuje govor mržnje, vrijeđanje, huškačku retoriku i narative koji uznemiruju javnost podižući tenzije temama i izjavama koje unose strah i nemir od mogućih sukoba, sigurnosne i političke nestabilnosti, te poziva sve političke subjekte i kandidate, koji se natječu u predizbornoj kampanji, na odgovornost i izbjegavanje svakog oblika neprimjerenog, nekulturnog i beskrupuloznog nastupa i dijaloga, kako u medijima, tako i prilikom neposrednog obraćanja na predizbornim skupovima.


S poštovanjem,

Centrala NES BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Saopštenje za javnost Narodnog evropskog saveza BiH

Saopćenje za javnost Narodnog evropskog saveza BiH

Saopćenje za javnost NES BiH

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli