Kultura     | 31.07.2022. 10:50 |

Hakalović: Djeci želimo ponuditi kvalitetne i umjetnički vrijedne knjige

FENA Nermina Omerbegović, Foto:

SARAJEVO, 31. jula (FENA) - Prva specijalizirana dječija knjižara “Bajkologija” uskoro će biti otvorena u Sarajevu, na adresi Šenoina 6.

Knjižara je zamišljena kao multifunkcionalni prostor u kojem se, osim bogatog prodajnog asortimana dječijih knjiga, održavaju i edukativne radionice za djecu i roditelje.

Polazeći od pretpostavke da knjižare predstavljaju važan aspekt u njegovanju čitalačke kulture, te da su ključna spona između izdavača i korisnika, osnovni cilj dječije knjižare je podizanje društvene svijesti o važnosti rane pismenosti i čitalačke kulture.

Realizaciju projekta dječije knjižare podržala je Fondacija Mozaik kroz svoj program StartUp studio.

Dječija knjižara „Bajkologija“ kroz svoje aktivnosti radit će na podizanju svijesti o značaju razvoja čitalačke pismenosti, nuditi programe (radionice za djecu) za razvoj rane pismenosti, te pružati mogućnost kupovine kvalitetnih i poticajnih knjiga za djecu, kao i drugih materijala kao što su časopisi za djecu, enciklopedije, edukativne sveske itd.

Osnivačica dječije knjižare je Anela Hakalović, koja je u razgovoru za Fenu kazala da je Dječija knjižara nastavak priče koju je počela prije dvije godine sa blogom “Bajkologija”.

Hakalović je istakla da je cilj bloga bio rad na popularizaciji dječije književnosti i ukazivanje na značaj čitanja u ranom uzrastu kao važnom preduslovu postojanja kolektivne kritičke svijesti.

-Blog je nudio recenzije slikovnica za djecu, tekstove o različitim aspektima književnosti za djecu, te tumačenja klasičnih tekstova za djecu. Međutim, radeći na blogu, uvidjela sam da na tržištu Bosne i Hercegovine postoji manjak dobrih knjiga, da se knjige za djecu prodaju na trafikama i u supermarketima, te da ne postoji kritička evaluacija sadržaja za djecu. Želimo ponuditi kvalitetne i umjetnički vrijedne knjige, ne potcjenjujući ni u jednom trenutku djecu kao književnu publiku. Kao društvo smo skloni da stvari namijenjene djeci smatramo neozbiljnim ili površnim. Ipak, ako uzmemo u obzir edukativni i umjetnički potencijal književnosti za djecu i činjenicu da se naša kritička svijest oblikuje u djetinjstvu, onda bismo generalno trebali više pažnje posvećivati ovoj temi- izjavila je Anela Hakalović za Fenu.

Otvaranje knižare „Bajkologije“ predviđeno je za polovinu mjeseca augusta, a trenutno se privode kraju posljednje aktivnosti vezane za uređenje knjižare.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Bajkologija - Promovirana slikovnica 'Magično oko', najavljena serija radionica širom BiH

Dječija knjižara Bajkologija izdala slikovnicu o izbjeglištvu

Hakalović: Želimo da ponudimo knjige zbog kojih će djeca željeti da čitaju (VIDEO)

Promo

Nevjerovatan uspjeh uz EURO 2024: Korisnici Telemacha pratili statistiku utakmica putem EON Sport Mode Widgeta čak 4,6 puta više nego ranije

Apple MacBook laptopi u m:tel ponudi

M:tel: m:go aplikacija - vaš savršeni mobilni asistent i na putovanjima