Svijet     | 29.08.2022. 15:03 |

Raisi: Nema obnove nuklearnog sporazuma dok traje istraga o česticama urana

FENA Internet, Foto/ IRNA

TEHERAN, 29. augusta (FENA) - Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je u ponedjeljak da bi svaka mapa puta o obnovi načetog iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama morala podrazumijevati da međunarodni inspektori okončaju svoju istragu čestica urana pronađenih na neprijavljenim lokacijama u zemlji. 

Na konferenciji za novinare kojom je obilježio prvu godišnjicu na predsjedničkom položaju, Raisi je također uputio prijetnje protiv Izraela i pokušao je da zvuči optimistično dok iranska ekonomija i nacionalna valuta rijal posrću pod težinom međunarodnih sankcija.

Uprkos međunarodnoj pažnji posvećenoj nuklearnom sporazumu, jer su pregovori u Beču na rubu neuspjeha, Raisiju je trebalo znatno duže od sat vremena da u potpunosti prizna pregovore u kojima su Teheran i Washington razmijenili pisane odgovore u posljednjim sedmicama o nijansama mape puta koja podrazumijeva ukidanje sankcija Iranu za restrikcije u njegovom nuklearnom programu, koji bilježi rapidni napredak.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) godinama traži od Irana da odgovori na pitanja o česticama urana pronađenim na neprijavljenim lokacijama, tvrde američke obavještajne agencije. Zapadne zemlje i IAEA tvrde da Iran upravlja programom stvaranja nuklearnog oružja kojeg je pokrenuo  2003. godine. Iran dugo vremena negira da nastoji proizvesti nuklearno oružje, prenosi AP.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija spremna da proširi vojnu i tehničku saradnju s Iranom

Iranski predsjednik Raisi od sutra u posjeti Pakistanu

Bombardovana baza proiranskih snaga u Iraku

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu