Kultura     | 08.09.2022. 11:43 |

U subotu premijera predstave 'Zbogom, Kalifornijo!' koja je posvećena Mostaru i ljudima

FENA Monika Ćubela Savić, Foto: Branka Soldo

MOSTAR, 8. rujna (FENA) - Predstava "Zbogom, Kalifornijo!", autorice Emine Kovačević premijerno će biti izvedena u režiji Lajle Kaikčije u subotu, 10. rujna, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru (NPM) s početkom u 20 sati.

- Pred nama je premijera predstave naše dramaturginje i velika mi je radost što sezonu počinjemo domaćim tekstom mlade autorice. Želim se zahvaliti kreativnom timu koji se okupio oko ove predstave - rekao je na konferenciji za medije ravnatelj NPM-a Emir Spahić.

Iskoristio je priliku kazati kako su planovi Narodnog pozorišta Mostar za ovu sezonu veliki.

- Ispoštovat ćemo produkcijski kapacitet koji smo imali prije i za vrijeme pandemije, naravno s tendencijom poboljšanja svih aspekata, kako kvalitativnih, tako i kvantitativnih, a prvenstveno u pogledu ljudskih resursa što je postalo ozbiljan problem. Nadam se da će u ovoj sezoni uposlenje naći mladi ljudi, prvenstveno dramaturzi i glumci. Planiramo ostvariti tri nove predstave, a pred nama je i jubilej, odnosno 20. izdanje Mostarske liske - dodao je Spahić.

Govoreći o predstavi, autorica teksta Emina Kovačević nije krila uzbuđenje što će se njezin prvi tekst naći na sceni Narodnog pozorišta.

- Od trenutka kada sam odlučila baviti se pisanjem drame, tada je već počelo maštanje da moj prvi tekst bude o Mostaru i da se postavi u Narodnom pozorištu Mostar gdje sam pogledala prve ozbiljne predstave u svom životu. Tekst je nastao na osnovu onoga što je bila moja diplomska drama, mnogo pretencioznijeg naziva 'Sparina, melankolija i crna žuč' i dijelom se razvijala kroz suradnju s redateljicom koju prati glas najbolje redateljice za domaćeg pisca, jer odlično i često radi domaće tekstove i razumije autore - smatra Kovačević.

Izrazila je nadu da su glumci uživali u materijalu kojeg im je ponudila, naglasivši kako je ona uživala gledajući ih kako tekst predstavljaju na sceni.

- Emina je biser pred kojim je svijetla budućnost. Mostar i ova kuća sretni su što imaju ovakve ljude i divno je što je njoj ponuđena prilika. Domaće tekstove trebamo čuvati i njegovati, a posebno tekstove ovako talentiranih ljudi - istaknula je redateljica Lajla Kaikčija.

Poručila je kako je predstava sa suvremenim tekstom posvećena ovom gradu i ljudima koji u njemu žive te je pozvala Mostarce da budu dio premijernog izvođenja.

Suvremeni tekst privukao je i glumicu Gordanu Boban da se pridruži glumačkom ansamblu, a medijima je kazala da se u Mostaru osjeća izuzetno lijepo, posebno jer je okružena ljudima koji su spremni učiti i pružiti svoju ljubav i pažnju.

Na konferenciji za medije govorili su i glumci Jasmin Krpo, Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić i Ali Kamer Aksoy. Svi oni izrazili su zadovoljstvo što su dio ovoga djela koji svakoga potiče na preispitivanje sebe, djela u kojem se svi mogu pronaći jer govori o aktualnim temama u našem društvu i temama koje zabrinjavaju sve generacije.

Inače, "Zbogom, Kalifornijo!" mostarska je predstava o odlasku i ostanku, o prošlosti i budućnosti, o ljubavi.

Prva repriza predstave bit će prikazana u nedjelju, 11. rujna, a svi oni koji ne budu u prilici doći do svojih ulaznica za navedeni termin, predstavu će moći pogledati 21. i 30. rujna od 20 sati.

Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muzički aranžman Igor Kasapović.

U predstavi igraju Gordana Boban (k.g.), Amela Kreso, Jasmin Krpo, Emir Spahić, Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Ajla Hamzić i Ali Kamer Aksoy (k.g.).

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Neverbalna predstava 'O nježnosti' osvježenje za kazališni život Mostara

Obilježavanje 68. godišnjice Dječije scene BNP-a Zenica predstavom za bebe

Premijera predstave 'The Game'/'Igra' Beogradskog centra za ljudska prava

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel