Kultura     | 12.09.2022. 13:31 |

Važne ljudske teme na 62. MESS-u

FENA Saopćenje, Foto/ FENA

SARAJEVO, 12. septembra (FENA) - Ovogodišnji 62. Internacionalni teatarski festival MESS bit će održan od 30. septembra do 9. oktobra, a ugostit će, između ostalih, teatarske umjetnike iz Mađarske, Njemačke i Italije koji dolaze s vrhunskim autorskim predstavama i festivalskoj publici poznatim umjetnicima.

 

Thalia Theater ponovo je festivalski gost, ovaj put se radi o predstavi 'Porijeklo', u režiji Sebastiana Nublinga, nastaloj prema knjizi autora bh. porijeka Saše Stanišića koji i u Njemačkoj uživa veliki ugled, te je upravo za to djelo osvojio 'Njemačku književnu nagradu'.

- 'Porijeklo' je knjiga o prvoj slučajnosti u našim biografijama: rođenju negdje. I o onome što dolazi poslije. 'Porijeklo' je knjiga o selu u kojem je ostalo samo trinaestero ljudi, o zemlji koje više nema, o rasparčanoj porodici, mojoj porodici. To je knjiga o pitanju šta mi pripada, moj autoportret sa precima. I razlaganje tog autoportreta. 'Porijeklo' je oproštaj od moje dementne bake. Dok ja prikupljam sjećanja, ona svoja gubi. 'Porijeklo' je knjiga o mojim domovinama, po sjećanjima i u mašti. Knjiga o jeziku i sramu, dolasku i preživljavanju, sreći i smrti - riječi su Saše Stanišića. 

Publika će, na sceni, moći vidjeti i glumicu bh. porijekla Vernesu Berbo koja je također ranije bila festivalski gost. Predstava 'Porijeklo' bit će izvedena u subotu, 8. oktobra u 19 sati i 30 minuta na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Mađarski Nemzeti Színház Nonprofit Zrt dolazi sa Buchnerovim 'Woyczekom' u režiji Attile Vidnyánszky Jr. propitivat će koje se to ideje smatraju prirodnim, a koje su destruktivni proizvodi vještačkih društvenih procesa.

Tokom tog mađarskog komada mladi tim stvaralaca u potrazi je za odgovorima na pitanje da li smo i dalje u stanju razaznati i iznova proživjeti emocije i čovječnost u našoj prividnoj usamljenosti, boreći se za kojekakve fiktivne ideje. 'Woyczek' je na festivalskom programu u utorak, 4. oktobra u 20 sati, na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Višestruko nagrađivani italijanski teatarski umjetnik Pippo Delbono vraća se ove godine sa predstavom 'Ljubav' u produkciji Emilia Romagna Teatro Fondazione. Predstava 'Ljubav' je muzičko i poetsko putovanje kroz stvarnu geografiju - kroz Portugal, Angolu i Zelenortske Otoke, ali i kroz jednu unutarnju geografiju - geografiju struna duše koje trepere i na najtananiji puls života. Muzički tonovi predstave su sjetni tonovi fada, tonovi koji raspucavaju od energije kroz glasove pjevača, toliko glasne da dopiru do svakog ćoška u teatru.

U jednom trenutku, ritam predstave je užurban, poput kakvog paradnog marša, u sljedećem je kao kakav tableau vivant, a onda poprima ritam spore povorke. Prizori su poput slika koje mijenjaju boje, a koje su čas tople čas hladne. Tu je i riječ pjesnika, izgovorena u maniru ligurskih umjetnika, kroz njihovo uobičajeno hipnotizirajuće recitovanje u mikrofon.  Publika 62. Festivala MESS 'Ljubav' će moći pogledati, u srijedu, 5. oktobra u 19 sati i 30 minuta, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Sve predstave Festivala titlovane su na engleski i bosanski jezik, a ulaznice će uskoro moći kupiti putem partnerskog portala www.kupikartu.ba. Kompletan program je dostupan na zvaničnoj stranici Festivala MESS www.mess.ba

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sedam komedija na ovogodišnjem festivalu 'Mostarska liska'

Predstave u ožujku u novom ruhu Narodnog pozorišta u Mostaru

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel