Bosna i Hercegovina     | 12.09.2022. 15:06 |

Sastanak lidera Brdo-Brioni: Potvrđena posvećenost dijalogu

FENA Saopćenje, Foto/ Predsjedništvo BiH

BRDO KOD KRANJA, 12. septembra (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić učestvovali na sastanku lidera Brdo-Brioni procesa na Brdu kod Kranja.

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali i lideri Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Učesnici su zahvalili predsjedniku Pahoru na organizaciji Brdo-Brijuni procesa i istrajnosti u održavanju ove platforme dijaloga, kao i predsjedniku Milanoviću, kodomaćinu ovog procesa.

Zahvalili su predsjedniku Pahoru i na ličnom angažmanu da zemlje regije po ubrzanoj proceduri postanu zemlje članice Evropske unije.

Potvrdili su snažnu posvećenost dijalogu kao jedinom preduvjetu za rješavanje otvorenih pitanja i jačanje dobrosusjedskih odnosa.

Na 11. sastanku lidera razgovarano je o trenutnoj ukupnoj situaciji u regiji i Evropi, s akcentom na evropske integracije. Pozvano je na ubrzanje procesa proširenja EU za regiju, kao geopolitičkom preduvjetu za stabilnu i perspektivnu Evropu.

Učesnici sastanka su pozvali na dodjelu statusa kandidata za BiH do kraja 2022. godine, te ubrzanje pregovaračkog procesa za ostale zemlje, kao i na ukidanje viznog režima za zapadni Balkan do kraja ove godine.

Pozvali su Evropsku uniju da pomogne zemljama regije u prevazilaženju energetske i ekonomske krize.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović u zvaničnoj posjeti SR Njemačkoj

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Bećirović: BiH će pamtiti ambasadora Bonda kao jednog od najodanijih prijatelja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel