Sport     | 16.09.2022. 12:35 |

Ponitka: Mi smo pepeljuga ovog Eurobasketa

FENA Internet, Foto/ FIBA

SARAJEVO, 16. septembra (FENA) - Polufinalni susreti evropskog prvenstva za košarkaše igraju se danas u Berlinu. U derbiju od 20.30 sati sastaju se svjetski prvak Španija i domaćin Njemačka, dok će se u prvom susretu u 17.15 igrati Francuska i najveće iznenađenje Eurobasketa, selekcija Poljske.

Reprezentacija Njemačke na domaćem terenu dočekuje Španiju u kojoj se desila smjena generacija i koja je također jedno od iznenađenja prvenstva s obzirom na to da su joj davane slabe šanse da se nađe među četiri najbolje evropske ekipe.

Poljska se pokazala kao najveće iznenađenje Eurobasketa savladavši aktuelnog prvaka Evrope Sloveniju u četvrtini finala, dok je favorizovana Francuska u svim mečevima nokaut faze svoj prolaz ostvarivala u produžecima.

Mateusz Ponitka izabrao je savršen trenutak da ostvari svoj prvi triple – double učinak u karijeri omogućivši najveće iznenađnje turnira.

- Stvarno smo sretni i ponosni na sebe i imamo pravo da budemo. Ovo je historijski uspjeh za Poljsku. Sada mislim da će nas svi više poštovati, posebno u našoj domovini – rekao je Ponitka koji je postigao 26 poena, ostvario šesnaest skokova i upisao deset asistencija za tek treći triple-double učinak na Eurobasketu otkad je FIBA počela bilježiti podatke o skokovima i asistencijama 1995. godine.

- Prije sedmicu sam rekao da svaki turnir ima "Pepeljugu" i evo nas. Mi smo upravo "Pepeljuga" - dodao je Ponitka.

Poljski igrači su istakli koliko su vjerovali u sebe prije utakmice i zadatka da zaustave Luku Dončića i moćnu Sloveniju.

- Nevjerovatno je, iznad naših očekivanja. Došli smo ovdje da se borimo i iznenadimo sviju i uspjeli smo u tome. Sada smo u polufinalu i nebo je granica – izjavio je Michal Michalak.

A.J. Slaughter da se u srijedu probudio sa snažnim osjećajem da će se nešto magično desiti u glavnom njemačkom gradu.

- Imao sam osjećaj, nešto mi je govorilo da ćemo pobijediti ovu utakmicu. Čak sam pisao prijateljima. Niko nije vjerovao, ali momci u svlačionici jesu – rekao je.

- Ovo je nestvarno. Još uvijek ne mogu da vjerujem. Posljednjih pedeset sekundi djelovalo je kao vječnost i kada je sviran kraj još uvijek nisam mogao vjerovati da smo upravo pobijedili utakmicu - dodao je.

Poljska je stigla da polufinala prvi put nakon 1971. godine. Šest igrača u ovom timu Poljske nastupilo je Svjetskom prvenstvu 2019. godine, gdje se tim vratio na globalnu pozornicu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Poljska će primiti prvu uplatu iz fonda EU za oporavak 15. aprila

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu