Bosna i Hercegovina     | 22.09.2022. 08:15 |

Bomberger: Stručnjaci ICMP-a već pomažu Ukrajini u slučajevima nestalih osoba

FENA Hana Imamović, Foto: Amer Kajmović

SARAJEVO, 22. septembra (FENA) - Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u procesu je zaključivanja Sporazuma o saradnji s vlastima Ukrajine koji će omogućiti ICMP-u da upotrijebi cijeli spektar svoje pomoći Ukrajini u pronalaženju nestalih osoba, kazala je Feni generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger.

Naglasila je da su već na zahtjev ukrajinskih vlasti, stručnjaci ICMP pomagali Ukrajini u jednom broju slučajeva nestalih osoba. U julu je ICMP ukrajinskim vlastima dostavio prvi izvještaj o podudaranju DNK koji im je omogućio da izvrše tačnu identifikaciju građanina Ukrajine koji je ubijen u kijevskoj oblasti ranije ove godine.

- U saradnji s ukrajinskim vlastima trenutno je u toku proces identifikacije još nekoliko posmrtnih ostataka - dodala je.

Vodeći princip ICMP-a je pružanje pomoći državama u uspostavljanju efektivnog i održivog procesa za traženje nestalih osoba koji je neizostavan u unapređivanju vladavine zakona i podržavanju ljudskih prava preživjelih, napominje Bomberger.

Integrirani sistem, kaže sagovornica, koji objedinjuje uspostavljanje posebnih domaćih institucija i donošenje zakonodavnih propisa za rješavanje pitanja nestalih, pristup utemeljen na vladavini zakona, angažman porodica nestalih i moderne naučne metode, omogućava uspješno traganje za velikim brojem osoba nestalih u sukobu.

- Iskustvo ICMP-a, naročito na zapadnom Balkanu, je pokazalo da se veliki broj nestalih osoba može pronaći i identificirati putem sistematičnog i kontinuiranog procesa koji je utemeljen na zakonu. Isti principi se primjenjuju u Ukrajini. Premda mi već ovako radimo, moguće će biti koristiti našu laboratoriju, stručnjake i sve alate u punoj mjeri čim se potpiše Sporazum o saradnji s Ukrajinom - podvukla je Bomberger.

Ukrajinske vlasti su zvanično zatražile pomoć ICMP-a u traženju nestalih osoba, a nakon potpisivanja Sporazuma o saradnju, ICMP će uspostaviti i svoj ured u Ukrajini, najavila je generalna direktorica.

Bomberger je podsjetila da je više od 40.000 osoba nestalo na prostoru bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1999. godine i do sada je pronađeno više od 70 posto nestalih zahvaljujući zajedničkom radu domaćih vlasti i ICMP-a uz veliko učešće porodica nestalih.

- Međutim, postoji još više od 7.000 nestalih osoba iz Bosne i Hercegovine, a 11.000 ukupno iz cijele regije, tako da će ICMP nastaviti sa svojim mandatom na osiguravanju saradnje vlada, održavanju njihovih napora na pronalaženju i identifikaciji osoba koje se još uvijek vode kao nestale - kazala je Bomberger.

Na pitanje koliko je identifikacija pomogla u procesu pomirenja u ovoj regiji, Bomberger je istaknula da je jedini način da se dođe do pomirenja uspostavljanje istinitog i činjeničnog narativa o onome šta se događalo tokom sukoba, a ključni dio tog proces je ostvarivanje pravde za sve žrtve.

Rad ICMP-a, naročito naučni dokazi kojima se utvrđuje identitet žrtava u sukobima iz 90-ih, je doprinio nespornom narativu o ratnim zločinima uključujući i genocid Srebrenici, podvukla je Bomberger.

- Ti dokazi su doprinijeli osuđujućim presudama u brojnim sudskim procesima. ICMP je osigurao stručne dokaze i druge specijalizirane forenzičke kapacitete, forenzičke izvještaje i svjedočenja, u više od 30 predmeta širom svijeta - zaključila je generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger u razgovoru za Fenu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zelenski pozvao da se Ukrajini pošalju dodatni sistemi protivzračne odbrane

Ukrajinski ministar poljoprivrede pušten iz pritvora uz kauciju dok se čeka istraga optužbi

Ukrajinski sud odredio pritvor ministru poljoprivrede zbog sumnje na korupciju

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu