Kultura     | 29.09.2022. 13:01 |

U Vilsonovom šetalištu u petak umjetnička instalacija Future is Sarajevo uz Drum Orchestra  

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. septembra (FENA) - Umjetnička instalacija Future is Sarajevo 30. septembra na Vilsonovom šetalištu donosi jedinstvenu performansu skulpture i modernog plesa, muzike i fotografije, spajajući mlade ljude i savremenu umjetnost.

Tako će u 18.00 sati umjetnici Aldina Topčagić, Cruz Isael Mate i učesnici radionice savremenog plesa Flying Into Gravity Skills, u nastupu na otvorenom predstaviti nezaboravan performans uz pratnju Sarajevo Drum Orchestra.  
 
Flying Into Gravity Skills donosi u Sarajevo niz radionica savremenog plesa, panel diskusija i performansi u sklopu programa Balet Fest Sarajevo. 

#FutureIsSarajevo je jedinstven umjetnički projekt koji aktiviranjem publike i povezivanjem novih generacija i kreativnosti, pokreće dijalog o našoj viziji budućnosti Sarajeva i BiH.  

Saradnjom umjetnica različitih disciplina, ova multimedijalna savremena umjetnost kao sredstvo komunikacije potiče na drugičija promišljanja inspirišući publiku da angažiranim pristupom izbriše linije između stvaraoca i posmatrača. 

Umjetnička instalacija Future is Sarajevo skulptorke Edine Selesković sačinjena je od skulptura koje iz jedne perspektive ispisuju riječi Future Is, a iz drugog ugla riječ Sarajevo. Ona na sebi nosi portrete lidera novih generacija uključenih u projekt Big Bang Sarajevo #HerojiGeneracije, a autorica fotografije je Vanja Lisac. 

Edina Selesković je interdisciplinarna savremena umjetnica s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Tražeći odgovore na pitanja o ulozi kulture u našem društvu, Edina mijenja percepciju o umjetnosti i umjetniku, a njene public art instalacije na svojoj globalnoj misiji aktiviraju javni dijalog, povezujući mlade ljude i kreativnost, kulturne institucije i zajednice, umjetnost i nove tehnologije. Edina Selesković je rođena u Bosni i Hercegovini, a u SAD-u živi još od 1991. godine.

 Diplomirala sa poznate likovne akademije Corcoran School of Art u Washingtonu na odsjeku skulpture. Iz ateljea u Njujorku, njeni radovi su izloženi na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji. Edinina saradnja sa etabliranim i mladim umjetnicima iz cijelog svijeta dovela je do karijere orijentisane ka "artifikaciji" društva, motivisane savremenom umjetnošću i inspirisane dijalogom. Edina je također jedna od osnivača umjetničke zajednice Williamsburg u New Yorku i umjetničkih kolaborativa The Stoodio i Anie Rexe.

Skulpture su osmišljene kako bi njihov prizor iz različitih perspektiva pružao novi pogled, te predstavio unikatno iskustvo svakom posjetiocu u putanji koju skulpture stvaraju. 
 
Instalacija nakon postavke u BKC-s i ispred Pozorišta mladih Sarajevo, sada će biti postavljena i na Vilsonovom šetalištu, najavio je tim Future is Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vijeće ministara BiH sutra o izmjenama Izbornog zakona BiH te o zakonu o Sudu BiH

Skupština KS o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Skupština KS sutra o dodjeli javnih priznanja Kantona Sarajevo

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel