Bosna i Hercegovina     | 11.10.2022. 11:45 |

AVP Sava - Općine nisu dostavile potrebnu dokumentaciju, upitna izdvajanja međunarodnih donatora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. oktobra (FENA) - Međunarodne finansijske institucije, od katastrofalnih poplava 2014. godine do danas, uložile su značajna sredstva u uređenje korita na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, ali lokalne zajednice ne uspijevaju ispuniti tražene preduvjete za realizaciju projekata - riješiti imovinsko-pravne odnose i osigurati građevinsku dozvolu za dionice na kojima su planirani radovi, navode iz Agencije za vodno područje rijeke Save (AVP Sava).

Kroz SDIP projekt Svjetske banke “Program integriranog razvoja koridora rijeke Save i Drine”, odnosno njegovu komponentu “Zaštita od poplava i upravljanje okolišem”, za Kanton Sarajevo osigurano je 12,7 miliona KM. Milion KM predviđeno je za regulaciju rijeke Bosne u Vogošći, a 4,7 miliona KM za uređenje korita ovog vodotoka I kategorije u Novom Gradu. Ukupno sedam miliona KM planirano je i za regulaciju korita Željeznice na području općine Ilidža i to pet miliona u naselju Butmir i dva miliona KM u Otesu.

- Iako je ovaj projekt odobrio Odbor Svjetske banke, dalje aktivnosti na njegovoj realizaciji zavise od ažurnosti općina Ilidža, Novi Grad i Vogošća za dostavljanjem tražene dokumentacije na čemu insistiraju međunarodne finansijske institucije. Nažalost, to do ovog momenta niti jedna općina nije uradila - naglašavaju iz AVP Sava.

Osim u Kantonu Sarajevo, kroz SDIP projekat planirani su radovi i na drugim lokacijama i tu su administrativne barijere prepreka realizaciji projekata.

U Tuzlanskom kantonu je predviđeno 1,8 miliona KM za sanaciju brane Modrac (IV faza) te 2,2 miliona KM za uređenje korita rijeke Jale na području općina Lukavac i Tuzla. U Kantonu 10 planirano je dva miliona KM za uređenje korita rijeke Unac nizvodno od Drvara, a u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za hitne sanacione radove u Goraždu 1,5 milion KM. Za rehabilitaciju Pothranjenskog potoka predviđeno je 1,8 miliona KM te regulaciju Kosovske rijeke 160.000 KM.

Iz AVP Sava dodaju da od neophodnih procedura u našoj zemlji koje su obaveza općinske i gradske administracije zavisi i provedba GFC projekta “Povećanje ulaganja u smanjenje rizika od poplava u Bosni i Hercegovini”. Implementator ovog šestogodišnjeg projekta je Razvojni fond UN-a. Od njegove ukupne vrijednosti, 72 miliona dolara, grant sredstva su 14,4 miliona dolara. Grant za radove iznosi šest miliona dolara.

Prvi bi bio implementiran projekt koji su zajednički kandidirale Agencija za vodno područje rijeke Save i JU Vode Srpske. Riječ je o uređenju korita rijeke Spreče u Gračanici na dionici od mosta za Karanovac do ušća Sokoluše i Prenje. Radovi su planirani i u Lukavcu na dionici od Koksarinog mosta do ušća Jale. Vrijednost ova dva projekta na koritu rijeke Spreče je 5,5 miliona KM.

- Da bi svi navedeni projekti bili i realizirani, lokalne zajednice moraju riješiti imovinsko-pravne odnose i ishodovati građevinske dozvole. To je uvjet međunarodnih finansijskih institucija. I ovom prilikom, Agencija za vodno područje rijeke Save apelira na nadležne da ubrzaju dostavljanje tražene dokumentacije kako planirana sredstva ne bi bila preusmjerena u druge projekte - naglašavaju iz AVP Save. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

Sufinansiranje energijski efikasne i ekološke javne rasvjete u tri općine TK

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel