Bosna i Hercegovina     | 17.10.2022. 15:16 |

Talić: Osobe s cerebralnom paralizom su vrijedne i članovi su društva

FENA Vehid Begunić, Foto: Vehid Begunić

ZENICA, 17. oktobra (FENA) - Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize i drugih onesposobljenja “Dlan” Zenica bilo je domaćin panel diskusije i manifestacije kojom je obilježen Dan osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine te Svjetski dan osoba s cerebralnom paralizom.

Direktorica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH prof. dr. Emira Švraka podsjetila je da su pomenuti federalni savez osnovali 17. oktobra 2011. godine te da danas obilježavaju i 11 godina rada.

-Mi smo osnovali Savez godinu dana prije i nego što je organizovana Svjetska organizacija o cerebralnoj paralizi. Znači, Alijansa sa cerebralnu paralizu odredila je 6. oktobar, od 2012. godine, Međunarodnim danom osoba s cerebralnom paralizom.

Danas, mi ne primamo čestitke- nema se na šta čestitati. Ovo nije dan da se radujemo, da čestitamo jedni drugima…nego da se i dalje borimo za naša prava. Da se borimo za povećanje svijesti o cijeloj ovoj populaciji - istaknula je Švraka.

Savez, napominje, čini pet kantonalnih organizacija, od kojih je najstarija i najbrojnija organizacija iz Kantona Sarajevo, koja broji oko 350 članova. Udruženje iz Goražda broji 60, zenički “Dlan” 180, udruženje iz Sapne 40 članova, a više od 100 članova broji i udruženje iz Konjica, čiji predstavnici danas nisu bili na skupu u Zenici.

-Znači, ukupno, Savez predstavlja više od 700 korisnika registrovanih u udruženjima. Ali, moramo da mislimo na to da to nije samo 700 djece i odraslih, nego da je to 700 porodica- istakla je Švraka.

Cilj je, dodaje, da se slična udruženja formiraju i u preostalih pet kantona FBiH te se učlane u taj savez, kao da se napravi unija s Udruženjem osoba s cerebralnom paralizom Republike Srpske.

U svijetu je, dodaje, registrovano 17.000.000 osoba s cerebralnom paralizom, ali, kako nema potpunih podataka zbog izostanka registra u nekim dijelovima svijeta, smatra se da je taj broj i mnogo veći.

-Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, otprilike, 10 posto populacije na ovoj, našoj planeti ima neku od teškoća. Bilo da je fizičko, psihičko ili senzorno oštećenje. Naravno, taj je podatak već zastario i kaže se da otprilike, sada, ima 12 posto osoba koje imaju poteškoća- naglasila je Švraka.

To znači, dodaje, da između 300.000 i 400.000 stanovnika BiH ima neku od poteškoća. Savez, napominje, zato vodi i veliku kampanju za “jačanje političkog učešća osoba s invaliditetom”, koje podrazumjeva i ulazak u sve strukture političkog djelovanja u BiH.   

Tokom panela premijerno je prikazan i titlovani dokumentarni film „Vidljivi i aktivni u zajednici”, a zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljene su zahvalnice.

-Panel smo organizirali da podijelimo, kako sa korisnicima tako i društvom, informacije i uspjehe naših, kako roditelja djece s poteškoćama tako i organizacija koje se bave s populacijom cerebralne paralize.

Mi smo ponosni što imamo podršku društva i vas, medija koji zaista doprinosite našem boljitku. Da na neki način popravljamo našu svakodnevnicu- kazao je direktor zeničkog udruženja “Dlan” i predsjednik Skupštine organizacija osoba s cerebralnom paralizom FBiH Selvedin Dedić.

Napominje kako je Federalni savez osnovan 2011. godine, kada je osnovano i Udruženje “Dlan”, koje je prije dvije godine osnovalo Servis centar porodicama djece s poteškoćama u razvoju te da su od tada pružili više od 22.000 usluga u proteklom periodu.

Pružaju, dodao je, usluge za 180 porodica, ali ističe kako nemaju evidenciju o tačnom broju osoba s cerebralnom paralizom, a na području Zeničko-dobojskog kantona postoje samo tri udruženja koja pružaju podršku takvim osobama.  

-Usluge pružamo i izvan Servis centra. Imamo mobilni tim i idemo u njihove domove te im pružamo usluge u toplini njihovog doma- ističe Dedić.

Mobilni tim, napominje, obilazi osobe koje su “vezane za krevet te čiji je jedini izlazak iz kuće ili stana tokom odlaska u dom zdravlja ili bolnicu”. “Dlan”, dodaje, kroz Koaliciju udruženja osoba s invaliditetom ZDK-a, a koja okuplja 17 udruženja, pruža podršku “svim osobama s invaliditetom”.

Koordinatorica Servisnog centra “Dlan” Zenica Amela Talić, koja je i sama od rođenja osoba s cerebralnom paralizom, što je nije spriječilo da završi fakultet, naglašava kako je formiranje udruženja donijelo socijalizaciju tih osoba. Puno je, ističe, pozitivnog i u komunikaciji s organima vlasti, a što je, u konačnici, rezultiralo i poboljšanjem uslova za njihov svakodnevni život.

-Najveći problemi i dalje su predrasude. Nažalost, ali mi se našim radom trudimo da postavimo neke nove standarde; da srušimo predrasude i pokažemo da su osobe s cerebralnom paralizom, ali i drugim poteškoćama, zaista vrijedne i članovi našeg društva…

Mi, osobe sa poteškoćama u razvoju, sami trebamo da “otvorimo vrata” i da srušimo predrasude te, u stvari, da pokažemo da smo mi vrijedni i da znamo puno toga. Samo je način na koji ćemo to pokazati nešto što nas razlikuje od drugih…

Mislim da smo kao društvo, a i mi, kao “Dlan”, dovoljno narasli da srušimo predrasude i da kažemo da može biti bolje i da treba biti bolje- kazala je Talić.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Roditelji djece s posebnim potrebama iz ZDK-a traže ukidanje cenzusa za dječiji doplatak

Udruženje 'Dlan' Zenica obilježava Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH

Udruženje 'Dlan' Zenica obilježava Dan osoba sa cerebralnom paralizom FBiH

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel