Svijet     | 17.10.2022. 15:26 |

Britanski ministar finansija odbacio gotovo sve vladine planove za smanjenje poreza

FENA Internet

LONDON, 17. oktobra (FENA) – Novi britanski ministar finansija Jeremy Hunt u ponedjeljak je poništio većinu ekonomskog paketa koji je vlada najavila prije samo nekoliko sedmica, uključujući planirano smanjenje poreza na dohodak. 

U pokušaju da smiri turbulentna finansijska tržišta, Hunt je rekao da ukida "gotovo sva" smanjenja poreza najavljena prošlog mjeseca i nagovijestio da su rezovi javne potrošnje na putu. Također je smanjio gornju granicu cijena energije kako bi pomogao kućanstvima da plate svoje račune. Ovaj plan će biti revidiran u aprilu umjesto za dvije godine.

- Ovo je duboko ukorijenjena konzervativna vrijednost, vrijednost koju dijelim, da bi ljudi trebali zadržati više novca koji zarade - rekao je Hunt, piše Associated Press.

Poručio je da u vrijeme kada tržišta s pravom zahtijevaju obaveze prema održivim javnim finansijama, nije ispravno zaduživati se za finansiranje ovog smanjenja poreza.

Hunt je imenovan u petak nakon što je premijerka Liz Truss otpustila Kwasija Kwartenga, koji je proveo manje od šest sedmica na funkciji ministra finansija. Truss i Kwarteng zajedno su 23. septembra objavili smanjenje poreza u iznosu od 45 milijardi funti (50 milijardi dolara) kojim su poljuljali finansijska tržišta, bacili funtu na rekordno niske razine i prisilili Englesku banku na poduzimanje hitnih mjera.

Hunt je srezao i plan da turisti iz inostranstva ne plaćaju porez na dodanu vrijednost pri kupovini, neće smanjivati ​​porez na dividende, kao ni zamrzavati akcize na alkohol. Neće poništiti ni prerano najavljeno povećanje poreza na dobit. Hunt je rekao će porezne promjene, koje imaju cilj donijeti 'povjerenje i stabilnost', uštedjeti oko 32 milijarde funti godišnje.

(FENA) D. Ć.

Vezane vijesti

Sunakov plan slanja tražilaca azila u Ruandu i formalno postao zakon

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'