Ekonomija     | 25.10.2022. 14:01 |

NLB Banka Sarajevo i USAID Turizam povećavaju pristup finansiranju za preduzeća iz sektora turizma

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - U prostorijama NLB Banke u Sarajevu potpisan je Zajednički plan implementacije u okviru projekta USAID Turizam čime je Banka postala i zvanični partner projekta. 

Radi se o sveobuhvatnom planu olakšanja pristupa finansijama za investitore i poduzetnike u turističkom sektoru, te unapređenja ponude, konkurentnosti i razvoja specijaliziranih grana turizma, koji se vežu za ekologiju i samoodrživost. 

Predsjednica Uprave NLB Banke d.d. Sarajevo Lidija Žigić je kazala da će saradnjom nastojati zajednički unaprijediti pristup finansijama za mala i srednja preduzeća u sektoru turizma i industrijama vezanim za turizam, kao i za druge privatne subjekte koji su voljni investirati u sektore koji podržavaju vrijednosti turizma. 
 
- U tom smislu planiramo zajednički promovirati kreditne proizvode koji su dostupni turističkim preduzećima, organizirati i učestvovati na javnim informativnim putovanjima širom BiH i razvijati pakete i/ili namjenske programe kreditiranja za potrebe turističkih preduzeća u BiH – kazala je ona. 

NLB Banka i kroz Zajednički plan implementacije iskazuje interes da doprinese rastu i širenju ovog sektora. 

- Mi u NLB Grupi često ističemo da je ovaj region naš dom. Živimo u državi koja je bogata tradicijom, ali i prirodnim bogatstvima te podržavamo svaki vid korištenja prirodnih resursa bez uništavanja ili povećanja ugljičnog otiska. Podržavamo inovacije, inovativne ideje, o čemu svjedoči i projekt #OkvirPomoći koji i ove godine nagrađuje najbolju ideju u segmentu održivosti - naglasila je Žigić. 

Iz NLB Banke pozivaju zainteresirane za projekt da posjete i online platformu za finansiranje malih i srednjih preduzeća u sektoru turizma https://finance.turizambih.ba/ 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rovčanin: Postoji snažna poveznica između organizacija civilnog društva i lokalnog razvoja (VIDEO)

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Avanturistički park Peć Mlini i Ravlića pećina privlače sve veći broj turista (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu