Bosna i Hercegovina     | 27.10.2022. 15:16 |

Cikotić na FRONTEX-ovoj konferenciji graničnih policija u Poljskoj

FENA Saopćenje, Foto/ Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić učestvuje na godišnjoj konferenciji graničnih policija u Poljskoj, u organizaciji Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX). 

Konferencija je posvećena operativnim pitanjima, olakšavanju saradnje i jačanju koordinacije, a posebno u borbi protiv prekograničnog kriminala, prekograničnih prijetnji zdravlju i zaštiti migranata i izbjeglica.

Ministar Cikotić je bio panelista u sesiji posvećenoj pružanju zaštite i rješenja za izbjeglice i migrante na granicama, na kojoj je razgovarano o efikasnom odgovoru na ove krize.

Tokom dvodnevne konferencije ministar Cikotić će imati više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima FRONTEX-a i delegacija drugih zemalja.

Posebno će u fokusu biti otvaranje novih pregovora o sporazumu o saradnji u području upravljanja granicama između FRONTEX-a i zemalja regiona, uključujući i našu državu. Ovaj sporazum predviđa mogućnost pružanja pomoći u upravljanju migracijama, borbi protiv nezakonitog useljavanja i suzbijanja prekograničnog kriminala, ali i organizacije zajedničkih operacija i raspoređivanje FRONTEX-ovih timova na granicu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Frontex utrostručio broj službenika na bugarskoj granici s Turskom

Ivica Bošnjak na obilježavanju godišnjice pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli