Bosna i Hercegovina     | 28.10.2022. 14:57 |

U Bihaću obilježen mjesec borbe protiv karcinoma dojke

FENA Foto: Fena

BIHAĆ, 28. oktobra (FENA) - Članice Udruženja oboljelih od karcinoma dojke "Una“ iz Unsko-sanskog kantona danas su se, u okviru mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, okupile na Gradskom trgu u Bihaću, gdje su građanima dijelili flajere s brojem telefona SOS linije za pružanje informacija i pomoći, te upute kako sa tri jednostavna postupka izvršiti samopregled dojke.

-Danas smo tu da podjelimo naše brošure i trakice, te da u 12 sati simbolično prošetamo jedan krug do Kapetanove kule i nazad do Trga u cilju da građanima podignemo svijest o ranom otkrivanju bolesti s ciljem njenog zaliječenja - kaže predsjednica Udruženja oboljelih od karcinoma dojke "Una“ Fikreta Liđan.

Udruženje egzistira od 2006. godine i okuplja između 30 i 40 članica. Neke su se nakon izliječenja posvetile privatnom životu i porodici, neke su napustile ovaj svijet, a neke su još tu uz konstantan protok novih članica.

-Dobna granica je odavno pomjerena. Imali smo u Udruženju i djevojaka starosne dobi 25 i 26 godina. Nema tu više pravila, sve više je oboljelih, a naš kanton prednjači u tome. Saradnja s Kantonalnom bolnicom u Bihaću je dobra. Zajedno smo se borili za besplatne mamografske preglede i oni su uvijek tu kada nekoj od naših članica to zatreba - ističe Liđan.

Preventivni pregledi uveliko mogu spasiti brojne živote ili barem oboljelog provesti kroz fazu liječenja bez korištenja kemoterapija.

-Otkrivanje karcinoma na vrijeme od izuzetnog je značaja. Prolazi se bez onih popratnih terapija, samo operativni zahtjev bude dovoljan. Imamo i takvih članica. Ne mora značiti da je svaka izraslina karcinom, ali je uvijek bolje odagnati sumnju kada se utvrdi postojanje takvog tkiva kod žene - pojašnjava Liđan.

Imaju odličnu saradnju sa ostalim kantonalnim udruženjima ovog tipa, s kojima imaju i potpisane memorandume o zajedničkom radu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Pokrenuta nova kampanja o karcinomu dojke 'Kad ste ih posljednji put vidjeli?'

Hadžikadić Gušić: Imati centralni registar za karcinom je važno, trebalo bi biti prioritet

Predstavljen Nacrt plana upravljanja rizikom od poplava za vodno područje rijeke Save u FBiH (VIDEO)

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu