Regija     | 31.10.2022. 12:56 |

Hrvatska: Obilježavanje blagdana Svih svetih

FENA Agencije, Foto/ Hina

ZAGREB, 31. listopada (FENA) - U Hrvatskoj se danas obilježava blagdan Svih svetih, a tim povodom ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek pozvala je na dostojanstveno obilježavanje tog blagdana, bez zloupotrebljavanja komemoracija i obljetnica za bilo kakve političke ciljeve.

U prigodi blagdana Svih svetih hrvatski premijer Andrej Plenković i potpredsjednici Vlade i ministri položili su vijence i zapalili svijeće na zagrebačkom groblju Mirogoju - kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli", kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, Središnjeg križa na Mirogoju te na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Na upit hoće li u Vukovaru ove godine opet biti više kolona Obuljen Koržinek rekla je novinarima da je to što Vlada radi i govori usmjereno isključio i uvijek samo na okupljanje, javlja Hina.

"Ako netko svoju agendu stvara na podjelama mislim da će to ljudi prepoznati", istaknula je dodavši da je potpredsjednik hrvatske Vlade Tomo Medved u subotu vrlo jasno naglasio da je pred nama studeni - jedan od najtužnijih mjeseca u godini za nas kao narod, naročito za one koji su izgubili svoje najmilije, posebno za građane Vukovara, Škabrnje i drugih hrvatskih gradova i mjesta koja su teško stradala 1991.

Komentirajući odnos s predsjednikom Republike Zoranom Milanoviće, ministrica kulture je poručila kako "nitko nikoga ne bojkotira".

"Radimo odgovorno svoj posao. Postoje akteri u društvu koji jedino isključivo imaju agendu raspirivanja mržnje, bacanje potpuno neprimjerenih teza i narativa", komentirala je izrazivši uvjerenje da će ih građani prepoznati.

"Ovo su dani kada se s tugom i pijetetom sjećamo svih svojih mrtvih, posebno u Hrvatskoj onih koji su stradali u Domovinskom ratu - mislimo na branitelje i njihove obitelji. Naravno, u ovim danima razmišljamo i o patnji drugih koju promatramo posebno na teritoriju Ukrajine", rekla je.

Vijence je na Mirogoju također položio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom Hrvatskog sabora.

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarsko- srijemske županije i Grada Vukovara.

"U Vukovarsko-srijemskoj županiji jesen je od 1991. uvijek tužna jer nas podsjeća na ogromnu žrtvu koju smo kao narod morali platiti za vlastitu slobodu i neovisnost. Sjećamo se i svih onih koji se još uvijek vode na popisu zatočenih nestalih i duboko suosjećamo s njihovim obiteljima", kazao je župan Damir Dekanić.

Uz župana Dekanića, počast poginulima i nestalima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenca odali su i predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova te Savjeta za branitelje Vukovarsko- srijemske županije.

 

(FENA) D. P.

Vezane vijesti

Isusovačka služba za izbjeglice upozorila na probleme stranih radnika u Hrvatskoj

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Zagreb dobitnik zlatne nagrade za Europsku prijestolnicu inkluzije i raznolikosti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu